Pred premiero predstave Cesarjeva nova oblačila, ki bo v petek, 26. junija ob 17. in 19. uri, so v Lutkovnem gledališču Maribor predstavili program za novo sezono. Nova predstava nastaja v koprodukciji LGM in Gradskega kazališta lutaka Reka, je pa tudi del EPK Reka 2020.

FOTO: Boštjan Lah

V predstavi po motivih Hansa Christiana Andersena, Cesarjeva nova oblačila, igrata Uroš Kaurin in Tilen Kožamelj. Režiral jo je slovenski režiser Zoran Petrović, pod dramaturgijo je podpisan Slovak Marek Turošik, oblikovalca svetlobe sta Toni Soprano in Andrej Firm, izdelovalka lutk pa je poleg Sopranove še Monika Pocrnjić. Posebnost predstave so svetlobni in vizualni učinki narejeni s pomočjo pametnega telefona, ki projecira sliko na veliko platno za odrom. Vse skupaj je pospremljeno z glasbo avtorja Josipa Maršića.

Aktualizacija skozi pravljico

Režiser Petrovič je pojasnil, da bo predstava za otroke zabavna, hkrati pa jim bo tudi v razmislek. »Predstave smo se lotili, ker nam je zanimiva tematika. Kaj hočemo povedati skozi predstavo, pokaže sama pravljica, na kateri predstava bazira. Prišli smo do zaključka, da kvazi tkalca nista negativni osebnosti, kot smo ju vajeni iz otroštva, ampak smo ju videli v predsvem bolj pozitivni luči. Posledica njunega dejanja je, da zamajeta sistem cesarstva.« je še pojasnil.

Kot je pojasnil Kaurin, smisel predstave ni, da se norčujejo iz cesarja, ampak se na nek način norčujejo oz. preizprašujejo samo idejo cesarstva kot takega. »Predstava je evergreen tematika, preslikana v aktualnem času. Hkrati tudi preslikavamo karaktejre na sodobne voditelje in se na tak način igramo.« pa je pojasnil Kožamelj. Predstava je primerna za otroke nad 6 letom starosti.

Na prepihu sanj

Direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar je povedala, da so si za slogan nove sezone izbrali rek: Na prepihu sanjh, kajti tako iščejo zamisli in tako nastajajo besedila, ki se iz domišljiskih podob izluščijo na odrske slike in igralci tako iščejo svoj izraz. Prav tako se na prepihu sanj rojeva lutkovno gledališče in vanj vabijo svoje ljubo občinstvo.

Čaka nas pester program nove sezone

V gledališki sezoni 2020/21 nas čaka 6 premier, ki so sorazmerno razporejene glede na starost otrok. Prva bo septembra na sporedu predstava Roka Predina Bimberli (3+), oktobra ji sledi Ptič Ferdo (3+) režiserke Katje Povše, decembra pa Rumi in kapitan (3+) režiserke in avtorice Eke Vogelnik. Koledarsko leto 2021 bodo zaznamovale 3 premiere. Februarja nas čakata kar 2 in sicer Drobtine iz mišje doline (2+) režiserke Nike Bezeljak in mladinska predstava Mleko in kri pod režijsko taktirko Dorijana Šilca Petka. Sezono bo kot zadnja premiera sklenila predstava Sonce, zemlja, mesec … režiserke Kaje Lorenci, ki bo namenjena najmlajšim (1,5+). Prav tako se bodo v novi sezoni igrale tudi predstave in prejšnjih sezon.