Umetniška vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec odhaja septembra na enoletno rezidenco na ameriški univerzi Harvard. Na tamkajšnjem Inštitutu za napredne študije Radcliffe bo razvijala nov glasbeno-gledališki projekt. Zbor ostaja v Mariboru in po izpadu iz državnega sofinanciranja čaka na boljše čase.

Inštitut za napredne študije Radcliffe je center na Univerzi Harvard, namenjen ustvarjanju in izmenjavi transformativnih idej v vseh disciplinah – na področju znanosti, družbenih ved, humanistike in umetnosti. Vsako leto povabi okoli 50 vodilnih znanstvenikov in umetnikov z vsega sveta v svoj rezidenčni program ter tako spodbuja inovativna raziskovalna sodelovanja.

Kot izpostavljajo v Carmini Slovenici, je disciplinarna raznolikost vabljenih sodelavcev inštituta impresivna: od znanstvenikov, ki iščejo rešitve za pomanjkanje vode v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, do znanega dokumentarnega fotografa, avtorja ikoničnih fotografij sandinistov v Nikaragvi.

Med rezidenco sodelavci inštituta pripravijo predavanja in razstave, sodelujejo v interdisciplinarnih študijskih skupinah ter sodelujejo z dodiplomskimi študenti Harvarda v raziskovalnem partnerstvu. Karmina Šilec bo tam po napovedih razvijala nov glasbeno-gledališki projekt in sodelovala z univerzitetno skupnostjo s pripravo projektov, koncertov in predavanj.

Izpadli iz programskega razpisa države

Glede na to, da je gonilna sila zbora Carmina Slovenica, bo njena odsotnost gotovo vplivala na njegovo delovanje, čeprav ostaja njegova umetniška vodja. Njihov zadnji projekt je bil VOGP Glasba preživetja, ki so ga premierno predstavili marca letos. Pred tem se je ta produkcijska hiša s sedežem v Mariboru znašla v negotovem položaju, saj je izpadla iz programskega razpisa ministrstva za kulturo za financiranje nevladnih ustvarjalcev v obdobju 2018-2021.

“Ta odločitev posredno predstavlja izredno brutalno ukinjanje enega mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih umetniških programov. Posledica tega sklepa je katastrofalna, saj so do sedaj sredstva ministrstva za kulturo predstavljala ključni vir – 50 odstotkov vseh sredstev,” je takrat izpostavila Karmina Šilec.

V tem trenutku se do prihodnosti Carmine Slovenice ne želi opredeljevati. Vse je namreč odvisno od uspešnosti pri zbiranju finančnih sredstev, pri čemer so po umiku države sedaj odvisni predvsem od razpisov mariborske občine.

STA