Narodni dom Maribor tudi v novembru prireja program, ki bo zadovoljil vse kulturne sladokusce v mestu.

V novembru se bo v Narodnem domu v Mariboru zvrstilo kar nekaj velikih dogodkov, ki bodo razveselili tako ljubitelje dobrega gledališča, kot tudi tiste, ki radi zaidejo na kvalitetne koncerte. Boris Črnič iz Narodnega doma kot vrhunce meseca izpostavlja koncert pihalnega kvinteta Slowind, Woodstock meets Maribor in predstavo oziroma komedijo Norčije v spalnicah.

Vrhunci meseca

Prvi koncert komornega cikla (sreda, 13. november, 19.30) se bo tokrat odvil v Minoritski cerkvi na Vojašniškem trgu, kjer bodo nastopili pihalni kvintet Slowind— flavtist Aleš Kacjan, oboist Matej Šarc, klarinetist Jurij Jenko, hornist Metod Tomac in fagotist Paolo Calligaris, z gostoma, predanima interpretoma sodobne glasbe, svetovljanoma, ki sta v Sloveniji našla novi dom, dirigentom in skladateljem Stevenom Loyem ter sopranistko Mario Pönicke. Glasbeniki bodo v repertoarju med drugim razgrnili tudi delček vrhunske slovenske sodobne skladateljske ustvarjalnosti.

Woodstock meets Maribor (Woodstok sreča Maribor) bo po besedah organizatorjev koncert za nostalgike in vse, ki verjamete v dobro (sreda, 20. november, 20.00). V letošnjem letu se je ves glasbeni svet poklonil festivalu, ki je pred pol stoletja poskrbel za veliki pok na svetovni glasbeni sceni in za vselej zaznamoval glasbeno zgodovino. Z velikani, kot so Janice Joplin, Joe Cocker, Santana, Joan Baez, Ravi Shankar, Grateful Dead, The Who ali Jimmy Hendricks, in njihovimi legendarnimi nastopi, ki še danes pomenijo mejnike v rockovski glasbi, je zadel srčiko hipijevskega gibanja in popolnoma ujel in povzel Zeitgeist šestdesetih. V Narodnem domu Maribor ga bodo obudili 20. novembra, z britansko »all stars« zasedbo.

Ste za smeh s pedigrejem? V Narodnem domu vam ponujajo komedijo (četrtek, 28. november, 20.00), ki je vse prej kot farsa! Uspešnica britanskega komediografa Alana Ayckbourna Norčije v spalnici je nastala v sedemdesetih kot odgovor na plehke farse, v katerih je pomembno le to, kdo komu greje posteljo in kako je prišel vanjo. Da bodo te spalnične norčije res drugačne in vse prej kot plehke, zagotavlja tudi vrhunska igralska zasedba z Alešem Valičem na čelu.

Program za vse generacije, delček pa posebej za mlade

Posebej za mlajše občinstvo v Narodnem domu izvajajo cikel Kekec, ki je letos ves v znamenju klasik otroške literature. V novembru (nedelja, 17. november, 11.00 in 17.00) se bo odvila prva predstava v sklopu slednjega, to bo Heidi iz produkcije SLG Celje, ki jo je režirala priznana režiserka in tudi pisateljica Ivana Djilas. Igralska zasedba je mlada, na odru boste lahko videli Živo Selan, Branka Završana, Barbaro Medvešček, Urbana Kuntariča in druge.

Heidi je že kultna otroška pravljica o prikupni, radovedni in radoživi junakinji izpod peresa švicarske pisateljice Johanne Spyri. Kot že mnoge prejšnje generacije bo tudi današnje otroke navdušila s svojim pogumom in srčnostjo, ob tem pa jih mimogrede poučila, kako pomembno je, da smo zvesti samim sebi. Heidi je zgodba o svobodi, o povezanosti z naravo, o uporništvu, vztrajnosti in pogumu, ki so gonilo življenjskih sprememb. Je zgodba o ljubezni in povezanosti, o pomenu družine in pristnih povezav med njenimi člani. Je tudi zgodba o dveh vrstah vzgoje; o prvi, ki otroka spodbuja, da postane samostojno in odgovorno bitje, čeprav je pot do tja včasih boleča in o drugi, ki otroka ščiti do te mere, da življenje zanj postane kletka, v katero je ujet. Po predstavi bodo izvajali tudi Kekčeve poustvarjalnice – otroške kreativne delavnice na temo predstave.

Dolgo pričakovan stand up muzikal

V ponedeljek, 11. novembra ob 20. uri, bo prostore Narodnega doma zagotovo napolnil smeh, saj bo tedaj na sporedu dolgo pričakovan Đurov stand up muzikal z naslovom Tako ti je, mala. V predstavi igrata Tanja Ribič in Goran Rukavina, besedilo zanj pa napisal Mariborčan Rok Vilčnik.

Gre za prvi slovenski ženski stand up muzikal v katerem boste izvedeli vse o drznih Zasavkah, samovšečnih Balkancih, neuspešnih ljubimcih in o Tanji Ribič. “Do solz se boste nasmejali njenim imitacijam in iskreni izpovedi, kako je biti poročen z Bosancem in ob tem ostati resen,” so zapisali organizatorji.

Še več vrhunskih glasbenikov in gledališčnikov

Glasbene sladokusce bosta zagotovo prepričala tudi Dovč & Gombač, jazz koncert Drumming Cellist, Tadej Kampl, Rade Šerbedžija skupaj z Zapadnim kolodvorom in Juretom Ivanušičem ter ob koncu meseca Vasko Atanasovski.

Nasmejali se boste lahko ob komediji Menopavza, ob Predstavi, ki gre narobe, stand up komediji Tina Vodopivca Peti element, komediji Seks po slovensko Vida Valiča in monokomediji Kriza srednjih let. Več o programu in cenah vstopnic lahko izveste TUKAJ.