Na Prvi gimnaziji Maribor bodo od 5. do 8. novembra 2019 ponovno potekali Klasični dnevi MMXIX. Prireditve so namenjene sedanjim, nekdanjim in tudi bodočim dijakom klasične gimnazije ter vsem, ki so jim blizu antika, latinščina in humanistika.

Tema letošnjega Srečanja klasičnih gimnazij Slovenije je Po poteh dijakov in profesorjev Klasične gimnazije v Mariboru – ob 261-letnici ustanovitve in 60-letnici njene ukinitve.

Na že šestem tradicionalnem srečanju klasičnih gimnazij Slovenije, ki se ga udeležijo dijaki iz Gimnazije Poljane Ljubljana, Gimnazije Škofja Loka, Gimnazije Novo mesto, I. gimnazije v Celju ter Prve gimnazije Maribor, se bodo letos poklonili dijakom in profesorjem nekdanje mariborske Klasične gimnazije, ki je v mestu delovala 201. leto (1758–1959) in katere poslanstvo nadaljujejo na mariborski Prvi gimnaziji, ob njeni ukinitvi s prevzemom dela dijakov ter zaposlenih, kasneje s poukom latinščine in klasičnimi oddelki v obdobju srednjega usmerjenega izobraževanja, formalno pa z vpisom že 23. generacije dijakinj in dijakov v program klasične gimnazije.

Dr. Karlu Verstovšku v spomin

“Vljudno Vas vabimo na tradicionalni večer klasikov, ki bo v sredo, 6. novembra 2019, ob 18. uri v čitalnici šolske knjižnice Prve gimnazije Maribor. Večer posvečamo spominu na znamenitega Slovenca dr. Karla Verstovška,” pravijo na Prvi gimnaziji. Osebnost slovenskega politika in filologa bosta predstavila dr. Aleksandra Gačić in dr. Gregor Jenuš, avtorja knjige Znameniti Velenjčan Karel Verstovšek, zaslužni slovenski politik.

Zgodovinski spomin na burni čas prvih desetletij 19. stoletja pa bosta obudila dijaka Prve gimnazije Irena Sovič in Blaž Šabeder. 

Zvrstilo se bo mnogo predavanj

V štirih dneh se bo zvrstilo mnogo različnih predavanj, delavnic in večer klasikov, posvečen spominu na zaslužnega slovenskega politika in filologa dr. Karla Verstovška. Program klasične gimnazije bodo v teh dneh predstavili tudi osnovnošolcem.

Predavanja, ki jih bo mogoče slišati so denimo Vespazijan in Tit v Judeji: zgodovinski okvir prve pisne omembe Petovione leta 69 (predavanje Borisa Hajdinjaka,
direktorja Sinagoge Maribor), O skrbi za zdravje in dobro počutje preko rimskih napisov (predavanje dr. Julijane Visočnik, Nadškofijski arhiv Ljubljana), Antična dediščina v sodobnem koledarju (predavanje dr. Aleša Mavra, Filozofska fakulteta Maribor), Kaj je sploh vedel Sokrat, če ničesar ni vedel? (predavanje dr. Borisa Vezjaka, Filozofska fakulteta Maribor), Primeri iz starogrške matematike (predavanje dr. Uroša Milutinovića, FNM Maribor), Skeč »Zlato Jabolko« in kviz za naziv »primaklasik«