Udeležence izobraževalnega programa PUM-O na Andragoškem zavodu Maribor  je v ponedeljek obiskal svetovno znan DJ in producent Mike Vale. PUM-O (Projektno učenje mlajših odraslih) je eden od programov aktivne politike zaposlovanja mladih, kamor zavod za zaposlovanje napotuje brezposelne mlade z manj priložnostmi, ki potrebujejo pomoč pri vključevanju na trg dela ali pri nadaljevanju šolanja. Tak pomemben obisk je mladim navdih in spodbuda, da naredijo tudi sami korak naprej.

Tudi brez podpore staršev se da doseči veliko

Mike pravi, da je v srednješolskih letih poslušal Nirvano, rap in dosti drugih zvrsti, ki se direktno ne povezujejo z elektronsko glasbo, o dogodku pripoveduje udeleženec Martin Uršič.  Njegovi začetki DJ-janja segajo že v rano otroštvo. “Ni blo elektronske opreme, takrat je bil najboljši občutek da sem menjaval plošče menjaval in “lamal” igle,” je udeleženec pripovedoval Vale. Slednji ni imel veliko podpore na poti do uspeha, a se nikdar ni predal. Povedal je, da ni pomembno od kod prihajaš in kaj imaš, važno je, da vztrajaš na poti do svojih ciljev:

”Marsikdo ima veliko podporo staršev, marsikdo je nima, tudi tisti, ki jo imajo dostikrat ne naredijo nič s tem.”

Z glasbo se je pričel resno ukvarjati že v srednji šoli

Mariborčan Mike Vale je že vse življenje samouk. Sam je pridobival informacije, se učil, izobraževal po internetu, kolikor se je le dalo, seveda se je nekaj osnov samega DJ-janja naučil že v otroških letih. K delu se je resno spravil v 2. letniku srednje šole. Pravi, da je dosti delal na sebi, se ure in ure predano posvečal glasbi. Tako ustvarjanju kot tudi analiziranju, aktivnemu poslušanju, nadgrajevanju, mixanju, produciranju in tako naprej. Svoje napredke je opažal sproti, ampak pove tudi, da se največji napredki pokažejo čez leta ter so skladni z lastno rastjo, nivojem vsakdanjega življenja. Seveda je pa to ogromen proces, ki se ne ustavi. Mike še danes ni popolnoma zadovoljen s svojo glasbo. Pravi da bo ustvarjal še naprej, s tokom energije, če se ga bo le držala kreativna volja.

Pove tudi da je imel na svoji poti dosti padcev, neprespanih noči in stresa posledično tudi nekaj zapletov v družinskih odnosih. Na začetku ni bilo lahko, a vseeno je vse to uspešno premagoval z disciplino v življenju in predanostjo glasbi.

Spominja se prvega nastopa v diskoteki Yucatan

Med drugim nam opiše nam tudi izkušnjo njegovega prvega nastopa:

»Bilo je v Yucatanu, to so bila leta, ko je na vsak žur prišlo po dva tisoč ljudi in si bil sam odgovoren za vibe ter glasbo. Imel sem veliko tremo in prežemala me je tesnoba, a vseeno sem dobro zvozil in občutek po tem je bil naravnost edinstven.«  Tako je M. Vale prebil led na svoji pestri poti do uspeha. Pravi da je imel vmes nekaj časa tudi obdobje, ko ni uspel prakticirati svoje kreativnosti, nekako je ni mogel začutiti. Pove, da si je takrat vzel odmor in delal na sebi in s tem ponovno našel pot do svoje umetnosti. “Pri ustvarjanju glasbe je najvažnejše, da se dobro počutiš,” pove mariborski DJ.

“Najbolj žura, ko vrti svojo glasbo”

»Najbolj zažuram, ko vrtim svojo glasbo, to je definitivno najboljši občutek, zelo redko se zgodi, da se znajdem na plesišču kjer vrti glasbo nekdo drug. Nekajkrat sem se takole prepustil, ko je vrtel muziko Roger Shancez, moj velik idol, za katerega si včasih nisem upal niti pomisliti, da bom kdaj sodeloval z njim. Danes sva prijatelja, se še kaj slišiva po telefonu …  “Je umirjen človek, z pozitivno energijo, vidi se, da je že dal marsikaj skozi in od tega tudi nekaj odnesel. To se odraža v besedah kot tudi v njegovih dejanjih skozi čas. Udeležencem in mentorjem programa pum-o je bilo v veliko čast, da smo lahko nekaj dopoldanskega časa namenili druženju z g. Valetom, od samega dogodka smo vsi odnesli nekaj zase in to ne le na enem področju. Zahvaljujemo se Miku Valetu, za svoj čas in pripravljenost na deljenje življenjskih izkušenj z nami,” še o prijetnem srečanju piše mlad udeleženec programa.

Mladi v programu vseživljenjskega učenja

V PUM-O mladi te dni izvajajo istoimenski projekt, katerega cilj je opozoriti na pomembnost vseživljenjskega učenja. Pripravljajo bogat program aktivnosti s katerimi se bodo predstavili na Paradi učenja 15. 5. 2019 v Vetrinjskem dvoru. Slednjo že peto leto zapored prireja Andragoški zavod Maribor v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, največje nacionalne promocijske kampanje za vseživljenjsko učenje.