Festival enakosti Skuštrane in bradati je na mariborski glasbeni sceni zrasel zaradi dejstva, da je na mariborski bogati glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov, izrazito manjša prisotnost glasbenic proti glasbenikom. Mariborski akterji na glasbeni sceni ocenjujejo razmerje manj kot 30 odstotkov “muzičark” in več kot 70 odstotkov “muzičarjev”.

Prva festivalska izvedba v letu 2017 je v treh dneh na enem prizorišču, MC Pekarni, maksimalno odprla nove izvedbene festivalske poti z načelom vključevanja, širjenja števila nastopajočih in publike. Drugo festivalsko leto je prineslo izvedbo na desetih mariborskih prizoriščih s 15- dnevnim programom. Letos festival stopa še korak dlje s sedemnajstimi festivalskimi dnevi, enajstimi prizorišči in tremi mesti izvedbe (poleg Maribora še Ptuj in Murska Sobota).

Glasbeni festival postaja vse bolj pisan in umetniški

“Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni se je sicer pognal skozi glasbo, skozi vrelišče mariborske alternativne kulture, iz leta v leto pa se s svojimi vsebinskimi kraki razrašča v civilno, kulturno umetniško družbeno angažirano pobudo. Njegovo poslanstvo je spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost, univerzalna jezika, ki združujeta, povezujeta, brišeta razlike in krepita kulturo dialoga,” izpostavlja samostojna producentka Tanja Cvitko.

Organizatorji, Kulturno umetniško društvo Coda, skupaj s soorganizatorji AGD Gustaf, Društvom Indijanez, društvom Solar Pulse in Kudom SOS, ob podpori neodvisnih prizorišč urbane kulture skozi soj žarometov pripravljajo koncertne dogodke, pogovore in mestne intervencije. Predstavili bodo avtorsko glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, kot tudi drugih umetnikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko (in širšo) glasbeno in kulturno umetniško sceno.

Kulturno umetniško društvo Coda (KUD Coda) deluje v javnem interesu in je bilo ustanovljeno v letu 2005. Osnovno dejavnost rednega programa neformalnega izobraževanja na področju neklasične glasbe (brezplačni spletni tečaj teorije glasbe, učenje instrumentov in petja po individualno prilagojenem programu, brezplačnih glasbenih delavnic za socialno prikrajšane otroke in mladino) odlično dopolnjuje in zaokroža skupinska igra, vokalna skupina, mešani pevski zbor in dva festivala – Zmešani festival in Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni – Skuštrane in bradati.

Festival se bo odvijal na naslednjih prizoriščih:

Murska Sobota, trgi in ulice, 6. september 2019 (mestna intervencija)

Maribor, Hiša Zahir, 7. september 2019 (koncertni program)

Maribor, Urban Garden, 8. – 13. september 2019 (koncertni program, ustvarjalne delavnice)

Maribor, MC Pekarna, 14. september 2019 (koncertni program)

Maribor, trgi in ulice,15. September 2019 (mestna intervencija)

Maribor, GT22, 16. – 18. september 2019 (pogovori in filmske projekcije)

Maribor, Vetrinjski dvor, 18. september 2019 (lutkovna predstava)

Maribor, Piaf, 19. september 2019 (pesniški program)

Maribor, Jazz Club Satchmo, 20. september 2019 (koncertni program)

Ptuj, trgi in ulice, 21. september 2019 (mestna intervencija)

Maribor, Dvorana Gustaf Pekarna, 22. september 2019 (koncertni program)

S festivalom enakosti skozi glasbo, kot glavno aktivnostjo kulturno umetniške družbeno angažirane pobude, vzpostavljajo poligon za večjo izpostavljenost žensk na mariborski glasbeni sceni in z Mariborčani vred krepijo umetniško in družbeno senzibilnost mesta.

Podrobneje o festivalskem programu: http://skustraneinbradati.si/urnik-festivala