Učenci s posebnimi potrebami in njihovi mentorji so v šolskem letu 2017/18 ponovno zbrali moči in pogum za novo ustvarjanje, nov izziv in navdih. V sodelovanju s Hramom kulture Arnolda Tovornika Selnica ob Dravi,  tako pričenjajo z izvedbo novega muzikala za osebe s posebnimi potrebami z naslovom »Dekle, ki je ljubilo zvezdo.« Predstava je njihov že drugi, unikaten in edinstven dogodek v Sloveniji, s populacijo oseb s posebnimi potrebami, ki na odru odlično predstavljajo svoje dramske, glasbene in plesne sposobnosti. V nadaljevanju bo premieri sledila še izdaja slikanice in knjige za predšolske in osnovnošolske otroke.

Premiera muzikala bo v torek, 24. aprila ob 18h, v Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi. V koledarskem letu 2018 in 2019 bodo sledile ponovitve muzikala.

V muzikal so učenci in mentorji vložili kar 105 ur vaj

»Naši učenci in učitelji ponovno stojijo pred vami z muzikalom, ki vam bo pokazal bistvo našega ustvarjanja in življenja. Tistega, kar ne vidimo z očmi, ampak s srcem. Ljubezen do igre, plesa, glasbe ter sposobnost naših učiteljev najti najbolj sijočo zvezdo talenta v vsakem izmed nastopajočih, vas bodo vodili skozi zgodbo, ki je v vsej svoji veličini prišla iz globin naših ustvarjalcev kot  njihovo avtorsko delo. Hvala vsem, ki nas razumete, ploskate in prispevate k ustvarjanju skupnega in enakovrednega sobivanja,« je povedala ravnateljica OŠ Gustava Šiliha Milojka Sevšek

Od meseca septembra 2017 do januarja 2018 so z učenci izvajali ločene vaje dvakrat tedensko, in sicer ločeno za področje dramske, plesne in glasbene sekcije. Od januarja  naprej pa so potekale skupne vaje enkrat tedensko ter po potrebi še ločeno. V celoti to pomeni približno 105 ur vaj.

Muzikal tudi v knjižni obliki

Po ideji, da bi nastalo knjižno delo z vsebino musicala, so se ustvarjalci povezali s strokovnjaki Pedagoške in Filozofske fakultete Maribor. Odločili so se za izdajo dramskega dela, ki bo zapisano v obliki scenarija in opremljeno s fotografijami, ki bodo dokumentirale potek nastajanja musicala ter likovnim poustvarajanjem učencev šole.  Ta knjižna oblika bo predvidoma izšla v začetku novega šolskega leta. Za mlajše otroke pa bodo prav tako pod mentorstvom omenjenih strokovnjakinj pripravili slikanico, v kateri bodo poskušali zajeti vsebino musicala s pomočjo likovne umetnosti in otroke odpeljali v skrivnostni svet ameriških staroselcev.

 

Cena vstopnic za predstavo: 3 EUR, prodaja vstopnic v pisarni TIC-a v Hramu kulture Arnolda Tovornika vsak ponedeljek, sredo in petek od 13.00 do 19.00, v soboto od 8.00 do 12.00 ter uro pred predstavo, ali prek sistema Mojekarte.si in na vseh Petrolih. Za družinsko karto (tri vstopnice in več) velja 15 % popust. Popust se lahko uveljavi samo v TIC-u.