Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Videm v Italijo, kjer bo danes, v sredo, 28. novembra 2018, v gledališču Teatro Nuovo Giovanni da Udine izvedel dramski balet Smrt v Benetkah v koreografiji in režiji Valentine Turcu, ki je v koprodukciji z Baletom HNK Zagreb nastal po noveli Thomasa Manna in na glasbo Gustava Mahlerja.

Umetniška zasnova Valentine Turcu

Celovečerni dramski balet v umetniški zasnovi mednarodno priznane koreografinje in Prešernove nagrajenke Valentine Turcu, pregneten z lirično lepoto dramatične Mahlerjeve glasbe, Mannovo novelo interpretira z njej lastnim koreografskim rokopisom v kontekstu sodobnega gledališča.

»Odločila sem se, da baletno predstavo postavim v kontekst, ki bi reflektiral nas same v sedanjosti. S strastjo in potrpežljivostjo sem lastno vizijo preoblikovala v gibanje čudovitih plesalcev, katerih duše utripajo z navdihujočim magnetizmom že od samega začetka ustvarjanja tega neobičajno filmskega baleta,« je pred premiero povedala koreografinja Valentina Turcu.

Nova interpretacija plesa

Nova plesna interpretacija Mannove novele z razpiranjem pomembnih družbenih problematik jasno pokaže, kje je pravzaprav dostojanstvo umetnika v času perpetuirane dekadence, ki ga živimo, so sporočili iz SNG.