Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Romunijo, kjer bo danes z baletoma Hora in Stabat Mater v koreografiji Edwarda Cluga v mestu Oradea odprl festival European Music Open. Festival letos med 11. in 16. junijem poteka četrtič, so sporočili iz omenjene baletne hiše.

V svoji koreografski stvaritvi Hora, ustvarjeni za Dortmundski balet leta 2017, se je Clug prvič intenzivno naslonil na glasbeno dediščino rodne Romunije, še posebej na sofisticirane ritmično-melodične adaptacije legendarnega godalnega kvarteta Balanescu. Clug je med lastnim koreografskim raziskovanjem odkril nove povezave med številnimi prelomnimi življenjskimi odločitvami in močjo ritualov, ki nam jih na bolj ali manj prikrit način vsiljuje družba.

Izvirna plesna govorica prenešena na lastna doživetja

Plesno kreacijo Stabat Mater je Clug ustvaril za münchenski balet julija 2013. Iz konteksta legendarne Pergolesijeve glasbene podlage iz leta 1736, ki je edinstvena zvočna upodobitev trpljenja božje matere Marije, je Clug v izvirno plesno govorico prenesel lastna doživetja Pergolesijeve sakralne in v nekem globljem smislu tudi metafizične mojstrovine.

Nastopili bodo Catarina de Meneses, Asami Nakashima, Tetiana Svetlična, Olesja Hartmann Marin, Mirjana Šrot, Jelena Lečić, Branka Popovici, Ines Petek, Vanja Vitman, Hristina Stoycheva, Satomi Netsu, Sergio Moga, Gaj Žmavc, Ionut Dinita, Yuya Omaki, Alexandru Pilca, Marta Tiberiu, Filip Jurič, Sytze Jan Luske, Mircea Golescu, Cristian Popovici in Aleks Šišernik.