Na razpisu podprograma Kultura Ustvarjalne Evrope je bilo letos izbranih sedem projektov s slovenskim vodjo ter deset slovenskih partnerjev, kar je velik uspeh. V Mariboru uspešna Društvo Hiša! s projektom LUCity ter Umetnostna galerija Maribor, ki bo delovala kot partner pri projektih večjega obsega.

Uspešnih sedem projektov manjšega obsega s slovenskim vodjo

Slovenske kulturne organizacije so na evropskem razpisu za projekte sodelovanja za leto 2017 dosegle izjemno dobre rezultate. Od več kot 500 upravičenih prijav je bilo med 81 izbranimi projekti na evropski ravni uspešnih sedem projektov manjšega obsega s slovenskim vodjo ter deset slovenskih partnerjev. Projekti bodo podprti z nekaj manj kot 1,2 milijona evrov.

Slovenija v programih Ustvarjalne Evrope kandidira že od 2014

Slovenija v programih EU za kulturo sodeluje že od leta 2000, v programih Ustvarjalne Evrope pa od začetka programa leta 2014. Za pridobitev evropskih sredstev se morajo partnerji iz različnih držav povezati že prej in skupaj kandidirati. Za manjše projekte denimo zadostujejo trije partnerji, med katerimi je en vodja, ki je odgovoren za celotno finančno in vsebinsko izvajanje projekta.

Društvo Hiša! uspešno s projektom LUCity

Društvo Hiša! iz Maribora je bilo uspešno in bo prejelo finančno podporo za projekt LUCity, ki vključuje svetlobne intervencije v javnih prostorih, ki bo trajal od 1. septembra letos pa vse do 1. avgusta 2019. Gre za projekt, ki združuje skupnost in umetnike na mednarodni ravni. Svetlobne instalacije lokalnih skupnosti bodo postavljene v javne, a nekoliko degradirane prostore, s čimer bodo razvijali nove odnose med državljani, umetnostjo in urbanim prostorom.

Umetnostna galerija Maribor sodeluje pri večjem projektu

Kot partner pa pri večjem projektu z naslovom Women Equal Share Presence in the Arts and Creative Industries sodeluje Umetnostna galerija Maribor. Gre za interdisciplinarni projekt, ki se ukvarja z enakovrednim deležem ženske zastopanosti v umetnosti. UGM sodeluje pri projektu še z desetimi partnerji iz celotne Evrope.

Za slovenske kulturne organizacije je pridobivanje evropskih sredstev za projekte zelo pomembno, saj je sredstev na področju kulture vse manj kot posledica krčenja nacionalnih budžetov.