V petek, ko po vsej državi proslavljamo največji kulturni dogodek, bodo tudi v Mariboru na voljo številne brezplačne prireditve.

FOTO: UGM, Facebook

Osmega februarja je naš največji kulturni dan. Za vse kulturo-ljubce po duši bo tudi tokrat na voljo obilica brezplačnih dogodkov, ki se jih lahko odeležite v petek, na dan, ki je med drugim tudi dela prost.

UGM-ov dan odprtih vrat

Vrata bo na široko že ob 10. uri dopoldne odprl UGM in obiskovalcem ponudil brezplačen sprehod po mednarodni razstavi sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okej? Razstava bo na voljo v razstavišču UGM, vodstvo razstave se prične ob 16. uri. Tudi za najmlajše bo poskrbljeno. Ob 11. uri se prične vodstvo po razstavi za družine: Manica K. Musil/Šivarije. Uro pozneje pa si lahko v prostorih UGM ogledate še še »poulično razstavo« Kabinet/Ulica.

Dogajalo bo tudi v Pokrajinskem muzeju Maribor, ki bo svoja vrata odprl ob 10. uri dopoldne. Vse do 18. ure je na voljo ogled stalne razstave Pokrajinskega muzeja. Voden ogled se prične ob 15. uri.

Ogled razstave »Klemen Skubic – HUNT« je na voljo tudi v Fotogaleriji Stolp, med 10 in 12. uro dopoldne.

Zajtrk z umetnico v Kibli

Tudi Multimedijski center Kibla bo na Prešernov petek postregel z raznimi dogodki. Že ob 10. uri se lahko udeležite zajtrka z umetnico Vesno Bukovec, sicer pa je že od danes naprej na voljo ogled mednarnodne razstave Osebno (Personal). Otvoritev omenjene razstave bo danes ob 19. uri v Kibla Portalu na Valvasorjevi 40 v Mariboru.

Številne razstave in delavnice v Muzeju narodne osvoboditve

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor so prav tako na voljo številne razstave in delavnice za otroke. Muzej odpre svoja vrata ob 9. uri, ko bodo simultano potekala vodstva kar treh razstav, na voljo bo tudi delavnica za otroke. Vodstva bo razstavah bodo na voljo vse do 16. ure.

Camera Obscura za otroke

Za obiskovalce bo svoja vrata odprl tudi Fotografski muzej Maribor. Med 10. in 15. uro bo na voljo vodstvo po razstavi XIV Divizija , ob 12. uri pa se prične delavnica Camera Obscura za otroke.

Tudi v Sinagogi na Židovski ulici 4 bodo na voljo številni kulturni dogodki. Med 10 in 18. uro bo potekal Dan odprtih vrat, ogledali si boste lahko nekaj razstav in dva dokumentarna filma na temo holokavsta.