Več tisoč učencev in dijakov mariborskih osnovnih in srednjih šol je v okviru projekta Kakšno Slovenijo si želim razmišljalo o aktualnih družbenih temah. Danes je svoje misli in predloge za izboljšanje posredovalo županu Saši Arsenoviču. Med drugim ga pozivajo k zagotovitvi varnega okolja za življenje in dajanju dobrega zgleda ostalim meščanom.

Učenci in dijaki so po branju knjige Slovenija ima srce iz zbirke društva Jasa Onežimo svet izrazili svoja razmišljanja z likovnimi in besednimi prispevki. Izbor so predstavili na razstavi, ki so jo danes odprli v Narodnem domu Maribor, ter v obliki Desetih dramilnih zapovedi, ki so jih na nocojšnji prireditvi predali županu Arsenoviču.

Čisto resnico lahko pove le otrok

Projekt, ki bo jeseni doživel zaključek izvedbe in predstavitev tudi na nacionalni ravni, je društvo Jasa oblikovalo izhajajoč iz dejstva, da lahko čisto resnico pove le otrok. “Ko nam noben intelektualec, politik, medij ne pove več ničesar novega, moramo dati besedo otrokom. Kot je že napisal Andersen v pripovedi Cesarjeva nova oblačila, je le otrok zmožen povedati tisto, česar nihče drug ne upa povedati. In to zato, ker otrok ne razmišlja interesno, ampak s čistim srcem,” je za STA pojasnila vodja projekta Mateja Jamnik.

Z odzivom so bili zelo zadovoljni. “Zares smo dobili toliko resnic, kot jih niso prej povedali v 20 letih vsi politiki in intelektualci skupaj,” je dodala.

S projektom želijo spodbuditi otroke k branju in razmišljanju

Samo z mariborskega območja so do zdaj prejeli okoli 700 prispevkov, do zaključka projekta pa jih pričakujejo več kot 2000 iz vse Slovenije. Na koncu naj bi otroške misli strnili v knjigo. Knjiga je bila namreč tudi izhodišče projekta, saj so s projektom želeli spodbuditi otroke k branju, razmišljanju in ustvarjanju. “Le pameten človek lahko na svetu nekaj doseže,” je prepričana Jamnikova.

Maribor dovolj bogat, da bi vsi lahko dostojno živeli

Sodelujoči so županu med drugim dali vedeti, da nihče, ki je pripravljen delati, ne sme biti prikrajšan za dostojno življenje. “Maribor je (tako kot Slovenija) dovolj bogat, da bi vsi, ki so pripravljeni prispevati v skupni proračun, lahko dostojno živeli. Če pa si nekateri lahko prilastijo več, kot jim pripada, je večina revna, številni pa lačni. Zato morajo vodilni poskrbeti za pravičnost, ki je pogoj za ohranjanje človeškega dostojanstva in volje do življenja,” so zapisali.

Obenem so se zavzeli za “življenjsko” zakonodajo, spoštovanje drugačnosti, sočutje med ljudmi in spodbujanje druženja. “Če odločevalci v Mariboru ustvarijo ozračje za krepitev optimizma, bodo bivajoče spodbudili k dodatni skrbi za Maribor. In bomo prišli do posrečene organizacije življenja: celota skrbi za posamezne dele – posamezni deli skrbijo za celoto,” so prepričani otroci.

 

STA