Med 12. in 14. oktobrom se bo v Mariboru odvijal že 7. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma, ENIMATION, v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture, v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Narodnim domom Maribor, Vetrinjskim dvorom, Lutkovnim gledališčem Maribor in Fundacijo Sonda ter partnerji.

Enimation izobražuje ter animira

“Enimation je izpeljanka iz besedne zveze “Education in animation” in nakazuje močno vzgojno-izobraževalno komponento festivala. Glede na to, da je platforma ENIMATION, ki združuje tudi druge aktivnosti Društva za razvoj filmske kulture, že zelo dobro prepoznana v mednarodni strokovni javnosti, želimo skladno s tem še bolje mednarodno profilirati in tudi profesionalizirati festival,” je povedal producent festivala Rene Puhar.

V tekmovalni program uvrščen 101 film

Na povabilo organizatorjev se je odzvalo zares veliko število mladih ustvarjalcev filma, prispelo je kar 231 filmov iz kar 23 držav. V tekmovalni program, ki je razdeljen v tri starostne kategorije pa se uvrstil 101 film. Izmed vseh bo tričlanska mednarodna žirija izbrala po enega zmagovalca iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca ENIMATION festivala, ki bo prejel Malega slona za najboljši film in denarno nagrado Fundacije Sonda. “Cannes ima svojo palmo, Berlin medveda, Benetke leva, mi imamo pa svojega slona,” je dodal Puhar.

V Mariboru se bodo mladi filmarji predstavili z igranimi filmi, animacijo ter dokumentarci

Mladi filmarji se bodo tako v Mariboru predstavili s produkcijo igranih, animiranih in dokumentiranih filmov, ki so iz leta v leto boljši, kar dokazuje, da je film kot umetniški medij vedno bolj prisoten tudi med otroki in mladimi. Za namen še večje vzpodbude mladim avtorjem je ENIMATION festival letos v svoj program vključil tudi kategorijo SVEŽI, v kateri se bodo predvajali filmi ustvarjalcev slovenskih osnovnih in srednjih šol, ki se v tekmovalni program niso uvrstili.

Svečana otvoritev v Lutkovnem gledališču Maribor

Velik festival, ki dela majhne, a pomembne korake za vzgajanje v kulturi, obišče več kot 1500 otrok, mladih, odraslih ter pedagogov. Letošnja svečana otvoritev bo tako v četrtek, 12, oktobra ob 19. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.