Po lanskoletnem uspehu letnega kina Minoriti v avditorju Lutkovnega gledališča, se filmi na prostem vračajo, ob sredah in sobotah. 15 filmskih večerov, devet predfilmov, štirje filmski gostje, trije koncerti in ena »generalka«.

»Zmagovalnega konja se ne menja,« je pričel Rene Puhar iz DRFK in s tem nakazal, da se partnerji letnega odra niso zamenjali ter poudaril, da programski koncept letnega kina ostaja enak, kar pomeni, da bodo obiskovalcem ponudili vznemirljive, nagrajene in zanimive filme.

Letos v ospredju edukativna nota

Letni kino letos izpostavlja predvsem edukativno noto, saj se bodo skupaj s predvajanimi filmi predstavili tudi igralci in ustvarjalci filmov. Tako se bo že v sredo, 4. julija, na preddogodku predstavila ikona slovenskega filma, Milena Zupančič in film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska. »Jutrišnji dogodek je za obiskovalce brezplačen, saj želimo Mariborčanom prvo predstavo pokloniti, da Minoriti zaživijo v vsej svoji podobi,« so razložili organizatorji.

Letošnji letni kino je nadgradnja lanskega uspeha, ko je bil program ocenjen med najboljšimi v Sloveniji. »Nadgrajujemo kar smo lani pričeli, ne vodi nas komercialni interes, vendar to, da nudimo kvalitetne filme tistim, ki od kinematografije pričakujejo malo več,« je povedal Stipe Jerić iz Mariboxa. Tako bodo letos na letnem kinu tudi premierno prikazali tudi slovenski film, To so gadi, v digitalni obliki ter v povezavi z Borštnikovim srečanjem in Društvom za razvoj filmske kulture Maribor, obiskovalcem ponudili vznemirljivo avdio-vizualni performans Potujoči kino Bridka Bebiča: »Od kovača do knapa: S španskimi borci naprej!« 

 Letos možnost nakupa vstopnic prek spleta

Letošnji zgodbi so se zraven DRFK, Mariboxa ter Lutkovnega gledališča pridružili tudi kooperativa Peron, ki bo skrbela za gostinsko ponudbo, hkrati pa so sodelovali tudi v programski izvedbi, ponudili bodo dva DJ večera z DJ Zergonom in DJ NITZ-em iz ljubljanske K4. Prav tako se bodo na letnem kinu zvrstili vznemirljivi pogovori, ki bodo poleg Milene Zupančič gostili še Marušo Majer iz vrhunskega filma Ivan, Tomaža Groma in Daniela Mariniča iz filma Šum Balkana in režiserja Matjaža Ivanišina ter njegov film Playing Men. Tudi letos pa letni kino povezuje slovenske filmske festivale, saj se bodo pred večino filmov zavrteli še predfilmi, ki so navduševali na številnih festivalih od Grossmanovega festivala do Festivala LGBT filma, pa Festivala Stoptrik in DokuDoc.

Lani je letni kino obiskalo 2745 obiskovalcev, navdušencev nad kinematografijo, letos si organizatorji želijo ponoviti uspeh ali ga celo nadgraditi. Tako poleg glasbenih vložkov, in filmskih gostov, ponujajo tudi možnost nakupa vstopnic prek spleta, še vedno pa velja enotna cena 5 evrov ter brezplačni ogled za brezposelne.

Organizatorji pa na koncu še poudarjajo: »Filmski večeri se bodo od 7. julija do 25. avgusta odvijali v vseh vremenskih pogojih. V primeru hujših neurij se imamo možnost prestaviti v dvorano Lutkovnega gledališča.«