Slovenija

Kurenti uradno vpisani na Unescov seznam kulturne dediščine

Uredništvo , 07.12.17 ob 23:13

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na letnem zasedanju v Južni Koreji odločil o vpisu obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Seznam je eden najvidnejših izrazov varovanja nesnovne kulturne dediščine v mednarodnem okolju. Iz Slovenije je na njem tudi Škofjeloški pasijon.

Obhodi kurentov spadajo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji. Kurent je najbolj množičen tradicionalen in prepoznaven pustni lik, ki se dokumentirano pojavlja vsaj že od leta 1880. Lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo, je tudi eden od simbolov slovenske identitete.

Kurenti prispevajo h krepitvi medosebnih, regionalnih in lokalnih identitet

Obhodi kurentov združujejo različne kulturne izraze družbenih praks, uprizoritvenih umetnostih, znanj o naravi in tradicionalnih obrti. Prenos tradicij in znanj poteka med generacijami znotraj družin in društev, vanj so vključeni muzeji, šole in druge izobraževalne institucije. Vsakoletne priprave na obhode kurentov prispevajo h krepitvi medosebnih, regionalnih in lokalnih identitet.

Nominacijo za Unesco so pripravili na ministrstvu za kulturo in so jo vložili že leta 2016. Ministrstvo je sodelovalo z ZRS Bistra, Zvezo društev kurentov, Slovenskim etnografskim muzejem ter koordinatorji varstva nesnovne dediščine in direktoratom za kulturno dediščino na ministrstvu.

Kurenti nepogrešljiv del pustne tradicije

Župan se je ob tem pomembnem dogodku zahvalil vsem generacijam kurentov, ki že stoletja negujejo kulturno dediščino obhodov kurentov, ter vsem organizacijam in posameznikom, ki jim je z zahtevno pripravo nominacije uspelo obhode kurentov uvrstiti na Unescov seznam. Zahvala gre po njegovem mnenju tudi vsem etnografskim in karnevalskim skupinam, ki so nepogrešljiv del pustne tradicije na Ptujskem in v celotni podravski regiji.

V čast nam je, da so obhodi kurentov z vpisom na Unescov seznam postali del svetovno pomembnih zakladov. Izjemno ponosni smo, da se je običaj uspel ohraniti vse do danes in da ni niti najmanjše možnosti, da bi v prihodnje zamrl. Še več, vedno nove generacije mladih fantov se v kurentovih opravah pridružujejo svojim očetom,” je dejal Senčar.

Po besedah Vlada Hvalca, predsednika Zveze društev kurentov, bo dan z velikimi črkami zapisan v bogati kurentovi zgodovini in bo usmerjal prihodnje rodove, da negujejo in ohranjajo to kulturno dediščino. Kot kurent je še posebej ponosen, da je del te zgodbe.