Kurentovanje v Clevelandu v Združenih državah Amerike dobiva vse večje razsežnosti

FOTO: Maribor24.si

Slovenska skupnost v Clevelandu bo tudi letos za pusta pripravila kurentovanje, ki je v šestih letih iz etno festivala preraslo v dogodek za celotno mesto z okolico. Rajanje traja več dni z ljubkovalnim imenom “slovenski mardi gras”, kar je vseameriško praznovanje pusta v New Orleansu.

Kurenti privabijo tudi več kot 8000 radovednežev

Slovenski mardi gras ponuja teden dni dobre hrane, zabave, slovenske kulture in pošasti, to je kurentov, ki preganjajo zimo in vabijo pomlad. Kurentovanje je uvodoma pritegnilo okoli 2000 ljudi, lani pa že 8000, ki so si ogledali veliko parado na aveniji St. Clair.

Organizatorka Nicole Kusold-Matheou, ki si je kurentovanje najprej ogledala v Sloveniji oziroma na Ptuju, je za lokalne medije povedala, da so s kurentovanjem začeli najprej za promocijo slovenske kulture, potem za malce gibanja v zgodovinski soseski St. Clair, kjer je nekoč živelo veliko Slovencev, na koncu pa seveda zaradi dobre zabave.

Osrednji del prireditve je parada za mlade in stare

Kurentovanje se letos začne 5. februarja s prireditvijo Večerja v temi v Slovenskem narodnem domu na aveniji St. Clair. Bližnji Slovenski muzej in arhivi bodo 7. februarja odprli razstavo prispevkov slovenskih žena ameriški družbi. Dva dni kasneje bo 9. februarja potekala prireditev Kurentov skok, isti večer pa turnir v balinanju.

Osrednji del prireditve s parado po St. Clairu in festivalom za stare in mlade v Slovenskem narodnem domu pa bo potekal celo soboto 10. februarja.