Kot eden od načrtovanih ukrepov Lokalnega programa za kulturo 2015-2020 je zaživel napovednik kulturnih dogodkov v mestu.

Napovednik, ki na enem mestu ponuja pregled kulturnih prireditev v Mariboru, je bil vzpostavljen v zadnjem kvartalu leta 2018, kot osnovni del spletnega portala kulture v Mariboru. “Nastal je kot plod sodelovanja nevladnih organizacij na področju kulture in Urada za kulturo in mladino MOM.

Razstave, koncerti, opere in drugi dogodki v Mariboru

Gre za spletno stran na kateri so zbrani dogodki v najširšem pomenu te besede, glasbene prireditve, koncerti, gledališke predstave, opere, aktualni in stalni razstavni projekti v mestnih galerijah, najrazličnejše delavnice, alternativna scena, aktualni festivali v mestu ter natečaji, razpisi in druge javne objave.

Gre za enega od načrtovanih ukrepov Lokalnega programa za kulturo 2015-2020. Namen spletnega portala je podaja informacij s področja kulture, torej informiranje o kulturnih dogodkih v mestu, o kulturnih ustvarjalcih in o mariborskih kulturnih organizacijah ter tudi povezave na druge informacije s področja kulture, ki so zanimive za javnost in za kulturne ustvarjalce in organizacije. “Gre za informacije, ki so zanimive za javnost in za kulturne ustvarjalce in organizacije,” sporočajo iz mariborske občine.

V prvih šestih mesecih neverjeten odziv na novi napovednik

Napovednik je dostopen na podstrani občinske spletne strani. “Osnovni namen je promocija kulturnih prireditev in povečanja obiska le teh.” Na strani je tudi omogočen dostop do organizacij in posameznikov, katerih dogodki so zajeti na spletni strani, da se lahko obiskovalci tudi širše podučijo o določeni stvari. “Možen je tudi dostop do podrobnejših informacij o dogodku, izvajalcih, avtorjih, informacijah o prodajnih mestih za vstopnice, itd.,” so sporočili iz Mestne občine Maribor ter dodali, da se spletna stran nenehno dopolnjuje z vključevanjem čim večjega števila producentov kot se tudi ažurirajo podatki o kulturnih dogodkih in drugih informacij. “Napovednik kulturnih dogodkov kot preostali informativni sklopi portala zato še niso zaključeni, njihov razvoj in izboljšave so ves čas v teku.

Vnos dogodkov je namenjen vsem, ki bi si želeli, da se njihov kulturni dogodek objavi na občinski strani. “Možna sta dva načina, ročni vnos in vnos preko obrazca.” V aktualni koledar pa se je v prvih šestih mesecih delovanja vpisalo kar 1100 napovedi dogodkov.