Kmalu bo zaključena 77 tisoč evrov vredna sanacija strehe in ostrešja Umetnostne galerije Maribor. Tako bo stavba galerije, vključno s historično fresko na stropu Velike dvorane, zaščitena pred posledicami zamakanja. Del podstrehe pa bo galerija lahko ponovno uporabljala za hrambo obsežnega arhiva in umetniških del.

Kmalu bo zaključena 77 tisoč evrov vredna sanacija strehe in ostrešja Umetnostne galerije Maribor. Tako bo stavba galerije, vključno s historično fresko na stropu Velike dvorane, zaščitena pred posledicami zamakanja. Del podstrehe pa bo galerija lahko ponovno uporabljala za hrambo obsežnega arhiva in umetniških del, so nam sporočili iz umetnostne galerije.

Na poznoklasicističnem dvorcu iz leta 1845, v katerem se nahaja Umetnostna galerija Maribor (UGM), trenutno potekajo zaključna dela sanacije strehe in ostrešja. Dela, ki jih izvaja podjetje Karbo storitve – Renata Kerec s.p., so se pričela 20. aprila 2020 in bodo v kratkem zaključena. Skupna vrednost del, ki se izvajajo pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je 77.651,78 EUR z vključenim DDV. Sanacijska dela zajemajo zamenjavo dotrajanega ostrešja in strešne kritine ter izvedbo potrebnih kleparskih del. Obnovila se je tudi ograja balkona.

UGM ponovno odprt za obiskovalce

Sanirana streha bo objekt ščitila pred poškodbami, ki so posledica zamakanja. To je ključnega pomena za ohranitev in zaščito historične freske, ki krasi strop Velike dvorane UMG. Sanacija strehe bo ponovno omogočila tudi uporabo dela prostorov podstrehe za namen hrambe obsežnega arhiva in umetniških del UGM.

UGM je od 5. maja naprej ponovno odprta za obiskovalce. Delovni čas ostaja nespremenjen – od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Ob ponedeljkih je galerija zaprta. Do 2. avgusta 2020 bo na ogled nova razstava »Galerija za mir«, na kateri bodo predstavljena dela slovenskih in mednarodnih umetnikov iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti.

UGM je od 5. maja naprej ponovno odprta za obiskovalce. Delovni čas ostaja nespremenjen – od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Ob ponedeljkih je galerija zaprta. Do 2. avgusta 2020 bo na ogled nova razstava »Galerija za mir«, na kateri bodo predstavljena dela slovenskih in mednarodnih umetnikov iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti. Razstavljenim umetninam je skupna povezava z mirovniškimi gibanji 60-ih, 70-ih in 80-ih let preteklega stoletja. Osredotoča se na še vedno aktualna vprašanja, ki so povezana s politizacijo umetnosti, vlogo umetnosti v družbi ter njenim pomenom nekoč in danes.

Foto: UGM

Foto: UGM

Foto: UGM