V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) obnavljajo dotrajano streho. Ta delno prekriva veliko dvorano galerije, kjer je strop poslikan z veliko historično fresko. S prenovo strehe želijo med drugim preprečiti, da bi bila ta znamenita freska zaradi zamakanja poškodovana.

V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) obnavljajo dotrajano streho. Ta delno prekriva veliko dvorano galerije, kjer je strop poslikan z veliko historično fresko. S prenovo strehe želijo med drugim preprečiti, da bi bila ta znamenita freska zaradi zamakanja poškodovana. Kljub delom danes postavljajo na ogled novo razstavo Galerija za mir.

Strohnela podstreha in nevarna kritina

Obnova je potrebna, ker je streha povsem dotrajana. “Konstrukcija podstrehe je strohnela in kritina je bila dotrajana do te mere, da so deli odpadali in predstavljali nevarnost za mimoidoče. V prostore galerije je pogosto zamakalo, zaradi česar je nastajala velika škoda,” je za STA pojasnil kustos Jure Kirbiš.

Tudi prostore neposredno pod streho potrebno sanirati zaradi zamakanja

Poudaril je, da je prenova strehe le prvi korak. “V nadaljevanju bo potrebno sanirati prostore, v katere je zamakalo. To so prostori neposredno pod streho in nekaj hodnikov. Ponovna uporaba prostorov nam bo prišla zelo prav, saj nam primanjkuje prostorov za hrambo obsežnega arhiva in umetniških del, oboje pa zahteva posebne pogoje,” je pojasnil.

V zadnjih letih se je v stavbo UGM, ki je umeščena v nekdanjo meščansko palačo iz prve polovice 19. stoletja in bivšo cerkev samostana iz druge polovice 18. stoletja, vlagalo zelo malo, saj se je galerijo nameravalo preseliti v novo stavbo. Omenjalo se je več možnih lokacij, a mesto in država nič od tega nista uresničili. Kakšne ideje ima trenutna mestna oblast, ni znano.

Z MOM dogovori za stalno rešitev UGM

“Med UGM in Mestno občino Maribor trenutno poteka dialog o razvoju galerije, tudi v smislu infrastrukture, ki ga v galeriji vidimo kot zelo pozitivnega, vendar pa je v fazi, kjer ne moremo povedati več,” so skrivnostni tudi v galeriji. “Išče se rešitev, ki bi omogočila stalno predstavitev naše velike in odlične zbirke, ob tem pa bi bilo nujno pridobiti tudi novo sodobno razstavišče, kjer bomo lahko organizirali občasne razstave ter v skladu z mednarodnimi muzejskimi standardi predstavljali tudi velika imena iz sveta umetnosti.”

Galerija odprta že od 5. maja

Kljub prenovi strehe je galerija od 5. maja, ko so bile sproščene omejitve zaradi novega koronavirusa, ponovno odprta. Od danes bo tam na ogled nova razstava Galerija za mir, na kateri so predstavljena dela slovenskih in mednarodnih umetnikov iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti. “Osredotoča se na še vedno aktualna vprašanja, povezana s politizacijo umetnosti, vlogo umetnosti v družbi in njenim pomenom nekoč in danes. To počne skozi izpostavljanje glavnih vsebinskih poudarkov, ki se oblikujejo v zbirki, in tudi skozi vzpostavljanje dialogov med deli iz zbirke in arhivskim gradivom ter sodobnimi ustvarjalci,” pojasnjujejo v UGM.

STA