Kultura

FOTO: Umetnostna galerija išče Mariborčane iz starih fotografij

Uredništvo , 30.07.19 ob 18:35

Ob zaključku retrospektivne razstave Zore Plešnar, Umetnostna galerija Maribor vabi Mariborčane, da se prepoznate na njenih fotografijah, ki jih je posnela v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.

Gre za serijo 13 fotografij iz cikla Mariborski obrazi, v katerem je fotografinja ujela portrete takratnih (in morda še današnjih) mariborskih prodajalcev. Ob zaključku razstave si fotografinja Zora Plešnar želi podariti nekaj svojih originalnih fotografij portretirancem, ki jih je ujela v 80. In 90. letih prejšnjega stoletja. Gre za Mariborčane, takratne prodajalce na tržnici, stojnicah in podobno, ki jih želijo v UGM povabiti, da se jim pridružijo na zaključnem vodstvu, kjer jim bodo podarili fotografije.

Navadni ljudje v delovnem okolju

Zora Plešnar se je namreč v tri desetletja trajajočem opusu vseskozi posvečala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava. Pri portretih odraslih je Plešnarjeva pozornost pogosto posvetila portretirančevemu okolju ali njegovi dejavnosti (Fotograf, Sodar, Predica, Šivilja, Delavka), značilno je tudi zanimanje za navadnega človeka. V ciklu portretov z mariborskimi prodajalci lahko prepoznamo okolje tržnice, obrtniških delavnic in stojnic s hrano.

Ob zaključku njene prve velike pregledne razstave si je fotografinja Zora Plešnar želela nekaj fotografij iz omenjene serije podariti. Zato UGM vabi vse, ki prepoznate sebe ali vaše bližnje na fotografijah, da se oglasite preko telefonske številke 022294696 ali elektronske pošte [email protected].

Portretirancem bodo originalne fotografije podarili to soboto 3. avgusta, ob 11.00, v Umetnostni galeriji Maribor, na Strossmayerjevi 6.