V Mariboru so nocoj podelili občinska priznanja za dosežke na področju kulture. Glazerjevo nagrado za življenjsko delo je letos prejel akademski slikar Ludvik Pandur, Glazerjeve listine za dosežke v zadnjih dveh letih pa operna solistka Sabina Cvilak, dramski igralec Vladimir Vlaškalić in skladatelj Vito Žuraj. Slavnostna podelitev je bila v Minoritski cerkvi Lutkovnega gledališča Maribor.

Kot izpostavlja odbor za podelitev Glazerjevih nagrad, je Ludvik Pandur brez dvoma ena osrednjih osebnosti mariborskega slikarstva v zadnji tretjini 20. in začetku 21. stoletja. “Že več kot pet desetletij navdušuje širšo javnost z izjemnim slikarskim opusom. S širšim delovanjem kot pedagog, aktiven razstavljalec in intelektualec pa pomembno sooblikuje podobo mesta in jo dviguje na višjo kvalitetno raven,” so zapisali v obrazložitvi.

Cvilakova, Vlaškalić in Žuraj

Poleg nagrade za življenjsko delo v Mariboru vsako leto podelijo tudi Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih. To je letos prejela sopranistka Sabina Cvilak, ki je nazadnje zablestela v vlogi Mimi v Puccinijevi operni mojstrovini La boheme. Z listino so prav tako počastili enega glavnih nosilcev repertoarja Drame Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Vladimirja Vlaškalića ter Vita Žuraja, ki pri svojih 38 letih velja za enega mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih skladateljev.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru.

Glazerju so v Mariboru posvetili tudi javno branje pesmi ob mednarodnem dnevu poezije. Dogodek pod naslovom Poezija povezuje je bil sprva načrtovan na prostem pred zgradbo univerze, a so ga zaradi neugodne vremenske napovedi prestavili v čitalnico ČUK v Univerzitetni knjižnici Maribor. Tam so verze opoldne recitirali med drugim igralka Irena Varga, maratonec Robert Kereži, lutkar Miha Bezeljak in nekdanja političarka Majda Potrata.

STA