Krampusi, tradicionalni pošastni parklji iz Avstrije, so včeraj zavzeli ulice pri sosedih ter tako na že star način prestrašili ali pa tudi zabavali obiskovalce.

Krampusi, tradicionalne pošastne maske oziroma parklji iz Avstrije, so včeraj, na Miklavžev večer, zavzeli ulice čez mejo v Strassu ter tako na že star način prestrašili ali pa tudi zabavali obiskovalce.

Krampusi, neke vrste pošasti so nekako podobne kozlom, nekateri jih primerjajo tudi s hudički in po tradiciji ‘kaznujejo’ poredne otroke. Pri nas jih poznamo kot parklje. V okviru običaja so liku krampusa, ki je verjetno poganskega izvora, kasneje v zgodovini dodali lik krščanskega svetnika Miklavža. Tek krampusov se v decembru odvija v več avstrijskih mestih, ogledajo pa si ga obiskovalci od blizu in daleč.

Glava z rogovi, dolg, preklan jezik in ostri zobje

Čeprav se izgled krampusa oziroma parklja od države do države nekoliko razlikuje, ima povsod podobne glavne značilnosti. Ima kosmato telo, pokrito z črnimi ali rjavimi dlakami, ki ga dopolnjuje dolg, prav tako dlakav rep. Na nogah ima preklana kopita ali parklje, v nekaterih kulturah tudi kremplje. Glavo mu krasijo rogovi. Iz ust se mu vije dolg, rdeč, včasih tudi preklan jezik. V nekaterih kulturah ima tudi dolge ostre zobe, podobne vampirskim.