Danes so na Trgu Svobode otvorili 5. dobrodelni Festival palačink, ki bo potekal vse do 16. ure. Organizator dogodka, Humanitarno društvo Rotaract club Maribor, ki je sestavljeno iz 23 mladih starih med 18 in 30 let, izvajajo humanitarne projekte v lokalni skupnosti že več kot 15 let.

Lani zbrali 1.700 evrov prostovoljnih prispevkov

Kot pojasnjujejo organizatorji, je namen projekta povečati raznoliko turistično ponudbo v mestu, prepoznavnost lokalnih pridelovalcev ekoloških izdelkov ter lokalnih humanitarnih organizacij in zbirati sredstva za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov. »Na humanitarnem dogodku bomo zbirali prostovoljne prispevke za štipendije nadarjenim študentom in dijakom v okviru Fundacije Leona Štuklja ter Fundacije Mima. Lani smo za več kot 1000 obiskovalcev spekli več kot 1.500 palačink in zbrali 1.700 evrov prostovoljnih prispevkov,« pojasnjujejo.

Pekli bodo palačinke različnih zmesi

Festival palačink je prvi tovrstni dogodek v vzhodni Sloveniji, ki ima turistični in kulturni potencial, saj v svoji izvedbi združuje humanitarne organizacije, gospodarstvo, kulturne izvajalce, okoliške kmetovalce in obiskovalce iz širše regije. Člani društva namreč skupaj s partnerji na stojnicah ponujajo palačinke iz različnih zmesi (z banano, s špinačo, s pirino moko, …).

»Z namenom promocije lokalnih kmetovalcev in njihovih izdelkov (medu, marmelad, sokov), bomo vsem zainteresiranim, v zameno za brezplačne vzorce marmelade in medu (za nadev v palačinke) ponudili v uporabo stojnice za lastno promocijo turistične ponudbe. Dodatno bomo na stojnicah predstavili delovanje humanitarnega društva in ostalih humanitarnih organizacij, ki bodo izrazile željo po sodelovanju,« še sporočajo in dodajajo, da bodo obiskovalci na ločeni stojnici, v zameno za prostovoljni prispevek, prejeli kupon, ki ga bo mogoče zamenjat za palačinko in sadno pijačo. Degustacija nadevov bo brezplačna.