Lokalno

Festival Lent se vrača na stare tirnice z odrom na Dravi

Karin Kočevar, 09.05.18 ob 12:04

Festival Lent bo letos ponovno ponudil Glavni oder na Dravi ter brezplačne koncerte na Večerovem odru, ki se seli v dnevno sobo Maribora – na Trg Leona Štuklja.

Konec junija je v Mariboru rezerviran za Festival Lent. Ko promenada na Lentu resnično živi svoje ime, ko diši od SladoLenta ter se po ulicah Maribora in iz odrov sliši odlična glasba. Je največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope, ki zmeraj poveže veliko število Mariborčanov, Slovencev in tujcev.  »Lent ponuja nešteto priložnosti za trenutke, ki se za vselej zapišejo v spomin« je pričel direktor Festivala Lent Vladimir Rukavina.

Stare lokacije se vračajo z novimi odri, Večerov oder ponovno brezplačen

Kot smo že poročali se plavajoči Glavni oder, ki velja za simbol festivala, ponovno postavlja ob Vodnem stolpu. Gostil bo prireditve ki bodo zadostile tudi najzahtevnejši okus. Novi oder bodo krstili baletniki SNG Maribor, ki bodo otvorili z najlepšim baletom Labodje jezero. »Morda se nam bodo pridružili tudi pravi dravski labodi in popestrili sam balet,« se je pošalil Rukavina. Kot festivalske vrhunce na plavajočem odru so na današnji novinarski konferenci izpostavili še koncert Plavega orkestra, Vlada Kreslina z gosti ter panonskega mornarja Đorđa Balaševića, tokrat v akustični izvedbi. Oder, ki bo stalen, po omogočal izvedbo kulturnih in drugih prireditev skozi vse leto. Ima površino 900 kvadratnih metrov, 679 sedišč v parterju ter 2196 sedišč na treh tribunah.

Večerov oder se letos seli iz promenade na Lentu v dnevno sobo Maribora, na Trg Leona Štuklja ter bo ponovno brezplačen za obiskovalce. Še vedno ostaja osrednji dogodek Piše se leto, ki ga vsako leto še vedno delajo v spomin Smiljanu Krežetu. Zvrstili se bodo še koncerti Pankrtov, Demolition Group, Uncle Frank, Muff in Dub FX. Seli pa se tudi Jurčkov oder, ki bo to leto stal pri fontani pri stari trti ter ponudil še boljše pogoje za izvedbe koncertov, obiskovalci pa bodo uživali ob poslušanju in poplesavanju ob njih.

Dogajanje pestro tudi čez dan

Da pa na mestnih trgih in ulicah čez dan ne bo dolgočasno, bo poskrbel nov programski cikel, ki so ga poimenovali Pozor! Muzika na cesti! In je niz uličnih prireditev, ki bodo dan v mestu oživljale z nastopi glasbenikov najrazličnejših žanrov, od jazza do rocka, od klasike do elektronske glasbe. Dogodki se bodo na Poštni, Gosposki ter na Grajskem trgu odvijali dopoldan ob 11. uri in popoldan ob 17. uri. Še vedno organizatorji festivala pozivajo glasbenike in glasbene skupine, da se prijavijo za ulične koncerte.

V Mestnem parku bo ponovno priljubljeno festivalsko zbirališče družin in vseh, ki v Festivalu Lent vidijo priložnost za igro, kreativnost, spoznavanje novih veščin in seveda druženje. Art Kamp bo letos v skladu z letom kulturne dediščine obuja pozabljene običaje in rokodelske obrti ter predstavlja njihove mojstre, hkrati pa ponovno stavi na okolju prijazen življenjski slog s pobudo »festival z manj odpadki« v sodelovanju z Mestno občino Maribor in podjetjem Snaga. V zelenem objemu mariborskega mestnega parka se bomo čez vikende družili skozi vse poletje, vse do 2. septembra.

Folkart že jubilejno 30. leto

Folkart se spet vrača na festivalske odre in mestne ulice. Gostil bo vrhunske folklorne skupine sveta, strasten tango Argentine, skrivnostno zgodovino Inkov iz Peruja, vroče ritme črnega kontinenta iz Kenije, razvnela pa bo vedno prepričljiva in strastna Srbija, ter nomadska, južnosibirska Republika Tuva. Častitljivi jubilej Folkarta bo obeležen tudi z razstavo Okno v svet, kjer bodo na ogled najzanimivejši drobci iz bogatega in pestrega mozaika, ki bo v Minoritski cerkvi odprta od 22. do 30. junija.

Zavarovalnica Sava novi generalni pokrovitelj Festivala Lent

»V Zavarovalnici Sava s ponosom podpiramo odlične projekte. Ocenili smo, da lahko okolju, v katerem delujemo, vrnemo z generalnim pokroviteljstvom. Verjamemo, da bo letošnji projekt festivala v Mariboru eden od najuspešnejših v zadnjih letih,« je povedal David Kastelic iz Zavarovalnice Sava.

Lentanje z Lento!

Lenta, festivalska vstopnica, ki omogoča ogled večine dogodkov, razen doplačljivih, stane 25 evrov, za dijake in študente pa 15 evrov. Zagotavlja popolno doživetje devetih festivalskih dni na osmih festivalskih prizoriščih z več kot 80 priložnostmi za druženje in uživanje. Lenta pa prinaša tudi velike popuste pri doplačilu za ogled doplačljivih prireditev.