Festival Borštnikovo srečanje bo z današnjim slovesnim odprtjem dobil poln zagon.

Po nocojšnji gostujoči predstavi iz tujine Poroka umetniškega ansambla Gecko se bodo v prihodnjih dneh zvrstile predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, konec prihodnjega tedna pa bo festival zaključila podelitev nagrad, ki si jo bo mogoče ogledati tudi preko televizijskih sprejemnikov na RTV Slovenija 1.

Festival se je začel v ponedeljek s programskima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, ki so ju uvedli lani. Z današnjim slovesnim odprtjem se bo nadaljeval v formatu kot vrsto let poprej.

Razstava portretov prejemnikov prstanov

V Vetrinjskem dvoru bodo najprej odprli razstavo Portreti s fotografijami prejemnikov in prejemnic Borštnikovega prstana, ki jih je v zadnjih dveh letih posnel fotograf Primož Korošec. Sledil bo ogled razstave o scenografiji na Slovenskem do leta 1991, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut SLOGI v sodelovanju z Narodno galerijo in Umetnostno galerijo Maribor.

Pester program

Prireditev z govori ob odprtju festivala bo ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor s predstavo Poroka ansambla Gecko pod umetniškim vodstvom izraelskega vsestranskega ustvarjalca Amita Lahava. Do gostovanja, ki sodi med vrhunce letošnje festivalske edicije, prihaja s podporo British Council Ljubljana. Predstava prikazuje distopični svet, v katerem je posameznik poročen z državo, in uporablja 12 jezikov, kar pomeni, da nikdar nihče v dvorani ne razume vsega izrečenega.

Med letošnje festivalske vrhunce sodi tudi nastop bolgarskega umetnika Iva Dimcheva, ki bo v nedeljo gostoval v Minoritski cerkvi s koncertnim performansom The Live Concert. V okviru festivala bo v Mariboru med drugim potekalo tudi srečanje Evropskega regionalnega sveta Mednarodnega gledališkega inštituta ITI.

V soboto se bo s predstavo Kresnice Mestnega gledališča ljubljanskega začel tekmovalni program, v katerega je selektor Matjaž Zupančič uvrstil 12 uprizoritev pretekle gledališke sezone v Sloveniji.