Zelo dobro obiskan petkov koncert skupine Tabu v Hiši OZ. Pozna se, u kako se pozna, da ljudje pogrešajo koncerte. Skupina je dva, trikrat prišla nazaj na oder. Skoraj pretežko je prešteti. Vrnila bi se na oder še in še in še. Kdo ve, kam vse bi še skočila pevka Eva Beus. Skakala je po zvočnikih, med ljudi, člani skupine, ki pravi: »Naš moto je, da ne j…. žive sile!«

Zdaj je pa res hiša. Hiša OZ. Tam so namreč postavili leseni oder, ga pritrdili v tla in nanj spravili vseh osem članov skupine Tabu. Pod streho. V dvojnem pomenu. »Seveda smo oder pribili! Ne gremo nikamor, tu bomo, kje pa!« je bil zadovoljen koncertni organizator Igor Fekonja – Feki. Kaj ne bi bil. Vmes je bil občutek, kakor da je večina prvič na koncertu. S Tabuji vred. Saj niti pevka ni mogla verjeti, da so res na odru.

Pozna se, u kako se pozna, da ljudje pogrešajo koncerte. Skupina Tabu je dva, trikrat prišla nazaj na oder. Skoraj pretežko je prešteti. Vrnila bi se na oder še in še in še. Pa je bilo to več kot dovolj. Kdo ve, kam vse bi še skočila pevka Eva Beus. Skakala je po zvočnikih, med ljudi, med člani banda. »Naš moto je, da ne j…. žive sile!« je rohnela iz odra. In ponavljala refren pesmi »moja droga je adrenalin!«

Za Tabu že tretji koncert po koroni

Za Tabu je sicer to bil že tretji koncert po koroni. V Ljubljani so konec maja nastopili na prvem drive-in koncertu v Sloveniji. Ampak eno je, če občinstvo sedi v avtomobilih, drugo pa, če od uvodne skladbe On pojejo zraven, stojijo pod odrom, sodelujejo iz ozadja. Kako ne bi, Tabu je od leta 1998 pač nanizal toliko hitov, da zapolnijo mamljiv koncertni repertoar. Hiti Dobra vila, Lahko sem srce, Poljubljena, Oblak za dva še vedno delajo. Sploh, ko jih lahko poješ še s kom.

Tabu je pač takšna skupina. Za mešano publiko, kjer se tudi starejši par zavrti pod odrom. Najstnici prepevata in delata spomine. Družbe v ozadju so na visokih mizah, ki so bile oddaljene na socialno distanco, obujajo stare. Bilo je, kakor je nekoč bilo. Skoraj. Vseeno še ni povsem tako, kakor je bilo prej.

Že zato, ker so ti časi prinesli tudi drugačne šaljive pripombe iz občinstva. »Malo sem si stojalo za mikrofon popravila,« je opisala Beusova, ki je vztrajno jemala mikrofon iz stojala. »Boljše, da si si to popravila, kot pa masko!« je zaklical nekdo iz občinstva. Vsekakor dialog, ki podpiše čas. Čas, v katerem so napovedniki popkulturnih dogodkov bolj ali manj prazni, zagotovo pa previdni, v Hiši OZ pa imajo marljivo zapolnjene poletne petke in sobote.

Sprva skrb zaradi vladnega odloka

Če je preostala sedmerica, ki se je brez težav spravila pod streho nove odrske pridobitve v mestu, sedela v polakustični izvedbi, je Beusova v rdeči obleki in nagajivega nasmeha gibala, skakala, poplesavala. Med refrenom pesmi Tabu, kjer »zapeljiva je skušnjava, lačno me premami spet in spet, a ni tabuja na celem svetu, ki ne bi zrasel v tvojih očeh«, je pevka skočila na globokotonske zvočnike in prepevala, kakor da jutri ne obstaja. Saj morda res ne, v tem je bistvo. Ker nikdar ne veš, kdaj bo naslednji koncert. Zato so toliko bolj dragoceni. Kdor je bil v OZ-u, že ve.

Fekonja nam je sicer še priznal, da je lahko več kot zadovoljen z obiskom. Kajti ko je vlada ta teden sprejela odlok o zbiranju na deset ljudi, pri čemer je ob pridobitvi vseh predpisov še vedno dovoljeno zbiranje do 500 ljudi na kulturnih in športnih priredivah, marsikdo ni sprva dobro vedel, kaj to pomeni za koncerte. Tudi za petkovega. »Seveda me je skrbelo, ampak še dobro, da so ljudje na koncu prišli!« je bil zadovoljen Fekonja. Kar bi nekoč bil pač še en koncert, je zdaj skoraj rariteta. Zato pa toliko dobre volje. Ta ra ta ta.