Osrednja tema nedavne seje odbora za kulturo Mestne občine Maribor je bilo financiranje celotne dejavnosti Narodnega doma Maribor. Obravnavali so financiranje vseh tamkajšnjih dejavnosti in prireditev (festivalov Lent in Maribor, gledaliških predstav in podobnega), medtem ko se  člani odbora seznanili s situacijo, predlagali načine ter rešitve in podobno.

Način financiranja glede na kulturni vpliv

Kot je za osrednji mariborskih spletni medij Maribor24.si pojasnil poslanec državnega zbora Branislav Rajić, sicer tudi mestni svetnik, so iskali rešitve za boljše in ustreznejše financiranje celotnega narodnega doma. »Imamo nekaj sklepov. Sam pa se bom, denimo, med drugim kot poslanec še posebej angažiral pri iskanju možnosti , da bi s pristojnim ministrstvom govorili o načinu financiranja glede na kulturni vpliv Narodnega doma Maribor kot ustanove na celotno regijo in ne zgolj na mesto Maribor,« je pojasnil Rajić.

Razmišljajo o iskanj mecenov

V imenu odbora je bila podana tudi pobuda, da bi narodni dom poiskal, denimo, mecene (ljubitelje umetnosti, ki finančno podpirajo umetnike, op. p.), saj je veliko infrastrukture zapuščene oziroma v slabem stanju. Narodni dom po njegovih besedah tudi nima dvigala, kar je za invalide precejšnji problem. »Predlog je bil, podobno kot je v primeru obnove trafike ob mostu, ko podjetnik poda predlog, da bi izdelali javno povabilo, kdo bi želel pomagati na takšen način,« je svojo idejo razložil Rajić in dodal, da je bila podprta.«Ugotovili smo, da so ljudje, ki želijo pomagati in bi želeli, da se opazi njihov prispevek. To je eden od lepih načinov, ki je praksa v vseh večjih evropskih mestih, kjer je na ogled, na primer, postavljena klop tega in tega, tudi fasada ali freska,« še pravi Rajić.

Konstruktiven in zelo pozitiven dialog

Sestanka se je udeležila tudi podžupanja Helena Kujundžič Lukaček, ki je na mestni občini odgovorna za kulturo. »Dialog je bil konstruktiven in zelo pozitiven, zato se nadejamo, da bi pripeljal do rešitev, ki bodo v korist narodnega doma Maribor in kulture v mestu,« je sklenil mariborski poslanec.