Odbor DZ za kulturo bo na današnji nujni seji oblikoval mnenje o predstavitvi kandidata za novega ministra za kulturo Zorana Pozniča. Za kandidaturo se je Poznič med drugim odločil, ker je začutil, da gresta začrtano delo na ministrstvu in energija v pravo smer, pri tem je izpostavil pomen digitalizacije in virtualizacije celotnega polja.

Z njegovim delom zadovoljni

Kandidaturo Pozniča iz kvote SD je že ob predstavitvi kandidata pozdravil premier Marjan Šarec in dejal, da so bili, kolikor mu je znano, z njegovim delom v lokalni skupnosti zadovoljni. Pogovor z njim je premier opravil v torek, v sredo pa je kandidaturo posredoval državnemu zboru.

DZ ministra imenuje z navadno večino glasov poslancev. Glede na napovedi koalicijskih strank je pričakovati, da bo Poznič v DZ dobil ustrezno podporo.

Prešiček ponudil odstop

Poznič je na novinarski konferenci ob predstavitvi povedal, da je sam ponudil kandidaturo za ministra, saj želi nadaljevati delo nekdanjega ministra Dejana Prešička. Slednji je premierju konec januarja ponudil svoj odstop, Šarec pa ga je sprejel. Na nekdanjega ministra so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal.

Poznič, za enkrat še direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, je že zatrdil, da ni tiste sorte, ki bi povzdigoval glas, saj da z argumenti lahko rešujejo težave in potegnejo voz naprej. V Trbovljah je sicer vzpostavil novo vizijo mesta skozi sintagmo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM), v okviru katere se združujejo kreativni potenciali ožje in širše skupnosti ter se povezujejo v globalne trende na področju novih medijev. Glavna manifestacija tega povezovanja je festival novomedijske kulture Speculum Artium.

STA