Kultura

April v Narodnem domu: od seksa do klasične glasbe

Tjaša Lešnik, 27.03.19 ob 11:58

V Narodnem domu Maribor v aprilu pripravljajo bogat kulturni program, ki ponuja gledališke predstave in koncerte uspešnih ustvarjalcev.

Dolgoletna tradicija ponujanja kvalitetnih vsebin, ki jo neguje Narodni dom Maribor, bo tudi tokrat zasijala. Aprilski program prinaša vse od smeha do resnih tem in zamaknjene klasične glasbe.

Kdo lahko ženskam svetuje bolje kot gej?

V Dvorani generala Maistra se bo 1., 2., 7. in 12. aprila odvila predstava Špas teatra – Seks nasveti od A do Ž, v kateri igrajo Marko Miladinović, Nadiya Bychkova in Primož Vrhovec. Gre za komedijo, ob boste zardevali, se od srca nasmejali in definitivno izboljšali svoj odnos. Ali pa mogoče dobili novega ljubimca? Odrska postavitev je bila najdlje predvajana komedija v Off-Broadway produkciji, avtorja Matta Murphyja, napisana po uspešni knjižni predlogi, istoimenskem bestsellerju, ki je bil preveden že v več 17 jezikov in natisnjen v več kot 50 državah po svetu. Knjiga je že dobila status kultnega pop fenomena. Seks nasveti so fantastična komedija za pare, »solo« večere za dekleta, dame, fante ali gospode, za rojstnodnevne zabave, dekliščine, za nepozabna druženja s kolegi in sprostitve po »šihtu. Gre za romantično komedijo z dodatki, kjer nobena téma o seksu ni tabu, najbolje pri tem pa je, da odlični nasveti prihajajo neposredno »od pravega vira«, od geja.

Mešanica evropskih in afriških ritmov

V Dvorani Union bo v četrtek, 4. aprila, koncert Fiesta Latina. Gre za program, ki bo mladim poslušalcem približal latinsko-ameriške ritme, melodije in njihove korenine. Spoznali bodo izvore čudovite mešanice afriških ritmov in evropskih melodičnih izročil, ki so se v stoletjih pomešala s temperamentom ter glasbo domačinov s Karibskih otokov ter iz Srednje in Južne Amerike. Poudarek bo na značilnih tolkalih in ritmih ter skladbah s Kube, iz Afrike, iz Mehike, Brazilije in Argentine. Koncert je namenjen predvsem mladinski publiki, saj se ob poslušanju naučijo marsikaj novega o glasbi in kulturi nasploh, zato v Narodnem domu izpostavljajo širši izobraževalni pomen.

Zgodbice o vodi

Na večer 11. aprila bo Mali oder Narodnega doma postal magično prizorišče predstave tak-ke-tok. Gre za plesno-glasbeno predstavo Amel Tafsout in Silk Dance Company ob obisku plesne mojstrice alžirskega rodu v Mariboru. V kulturnem izročilu ljudstev Magreba je mnogo obredov in plesov povezanih z vodo, ki jih Amel Tafsout jih uprizarja po vsem svetu. Na temo zgodbic o vodi približuje izvorna izročila svojega naroda in prikazuje globok ter hvaležen odnos do vode na fizični in čustveni ravni.

Umetnik, ki je učil Davida Copperfielda

Zaključni Wladimirjev kabaret bo v četrtek, 4. aprila, na čarobnem večeru zaokrožil bogato kariero Vladimirja Mikeka, svetovnega podprvaka, najuspešnejšega slovenskega maga, od katerega je trike prevzemal sam David Copperfield. Umetnik bo v živo prikazal osupljivo predstavo in sklenil svojo 33-letno poklicno pot. Spektakel združuje stand-up komedijo, kabaret, trebušni govor, pantomimo in seveda iluzionistične točke.

Planet, od plastike zadet

Gre za dinamično in duhovito predstavo za otroke, ki s svojo poučnostjo preko ekoloških tematik ozavešča mladega gledalca v prepoznavanju kakovosti bivanja v današnjem času in prostoru. Osnovne teme, ki se humorno in nevsiljivo prepletajo med sestricama Niko in Galo, so onesnaževanje, ločevanje odpadkov, podnebne spremembe, ogroženost določenih živalskih vrst, varčnost električne energije in vode, ekološka ozaveščenost pri izbiri materialov, zdravo življenje, kreativno razmišljanje ter klic k izboljšanju kakovosti življenja – ne le materialnega, temveč tudi čustvenega in duhovnega, ki se kaže v načinu pozitivnega mišljenja in dobrih medčloveških odnosov. Simpatična uprizoritev se bo odvila v nedeljo, 14. aprila.

Helena Blagne in Salome v Menopavzi

Špas teater bo v sredo, 17. aprila, gostoval s predstavo Menopavza, v kateri igrajo Helena Blagne, Salome, Damjana Golavšek in Urška Vučak Markež. Štiri velike dame slovenske scene, štiri ženske v najlepših letih, ki jih spremljajo čudovita dogajanja, kot so razdražljivost, zmedenost, izguba spomina, dnevni navali vročice in nočna potenja, hormonski vihar pripeljejo na oder. Dogajanje botruje huronskemu smehu, vse pa pospremijo še največje glasbene uspešnice iz 70-ih, 80-ih in 90-ih, ki vas bodo dvignile s sedežev.

Di(v)jaki in (m)učitelji

Ste pripravljeni na najzabavnejše šale na temo šole? Uroš Kuzman nas v novi monokomediji popelje na ekskurzijo po spominih na piflanje, plonkanje, pisanje in špricanje. Uroš, edini slovenski komik z doktoratom iz matematike je v tej krohotanja in hihitanja polni blok uri profesor, ki smo si ga vsi vedno želeli: sproščen, duhovit in ga bolj kot golo predavanje zanima to, da iz nas izvleče največ – smeha. Nasmejali se boste lahko v nedeljo, 18. aprila.

Virtuoz sodobne glasbe

Lubomyr Melnyk, klasično izobražen ukrajinski pianist, je pravi inovator, ki raziskuje nove smernice sodobne glasbe. Pod vplivom minimalističnih gibanj zgodnjih 70-ih prejšnjega stoletja, je razvil čisto samosvoj klavirski jezik in ga poimenoval po principu ohranjanja kontinuiranega, neprestanega zvočnega toka. Zaradi svojih hitrih in kompleksnih notnih struktur je zaslovel kot eden najhitrejših koncertnih pianistov na svetu. S svojo virtuozno tehniko igranja ustvarja nadtone, ki se mešajo, trčijo eden v drugega ali celo v trenutkih tvorijo nove melodije ter tako oblikujejo kompozicijo zunaj njene prvinske forme. Poslušati ga bo mogoče v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor, v ponedeljek, 22. aprila.

Spektakularna Irena Grafenauer

V torek, 22. aprila, bo v Unionski dvorani mogoče prisluhniti enemu najbolj pričakovanih koncertov klasične glasbe letos. Tokratni koncert bo razblinil vso negotovost, kaj dandanes, po tolikih letih odsotnosti iz Maribora, počne Irena Grafenauer. S klarinetistom Matetom Bekavcem, s katerim umetnica snuje koncert, sta nam zaupala, da lahko pričakujemo »koncertno popotovanje skozi prostor in čas«, s flavto, dihom in izdihom v glavni vlogi. Koncert bo posvečen flavti, njenim predhodnicam in sorodnicam iz vseh koncev sveta, osredotočen pa bo tudi na zvočno čarovnijo, ki lahko popelje v nerealne svetove, polne čudežev, s pomočjo katerih spoznavamo bistvo svojega zavedanja in reflektiramo duhovna ter moralna vprašanja. Glasba bo poklon moči, ki jo nosijo v sebi človeški dih in pihalna glasbila.