Tudi v  Sloveniji imamo odlične kantavtorje, ki nimajo svojega festivala in se razdrobljeni izgubljajo v poplavi estradne muzike. KANTFEST International razpisuje mednarodni natečaj za neizdano avtorsko glasbo in tekst v zvrsti kantavtorstva, na tak način pa v festivalski obliki predstavlja nova in uveljavljena kantavtorska imena.

Včeraj so v okviru Kantavtorske ambasade izvedli delavnico “Naredi komad”. Pod vodstvom kantavtorskega dvojca, Katarine Juvančič in Dejana Lapanje  se je delavnice je udeležilo kar 28 obiskovalcev. Zdaj pevko/pevca in glasbenika/glasbenico čaka “piljenje in poliranje”, a kar je nastalo v uri in pol prek aplikacije Zoom, je zelo zanimivo in čaka nadaljevanje.

Jutri vabijo k nadaljevanju delavnice “Naredi Komad”

Kogar zanima nadaljevanje, ga vabijo, da se jim pridruži v delavnici SAM SVOJ AVTOR.: KAKO NAPISATI BOLJŠE BESEDILO?
Tudi ta bo tokrat potekala na daljavo: v soboto, 14. 11. 2020 ob 17.00 uri. Zainteresirane vabijo, da se javijo na e-mail: [email protected], da prejme link za vstop.

Festival kantavtorstva KANTFEST

Festival kantavtorstva KANTFEST International je nastal v letu 2003 v koprodukciji Cezama (Centra za mlade Ruše) in Kluba kulturnih ustvarjalcev KU-KU iz Maribora ter počasi prerastel v mednarodni festival. Njegove korenine segajo v poletje 2000, ko je Ksenija Jus »zgodila« Kantafest pred barom Charlie v Ljubljani. Takrat je vzniknila ideja, da si kantavtorji in pesniki zaslužijo skupen festival, ki bi jih povezoval.
To se je leta 2003 tudi zgodilo, festival je spremenil ime in pod zastavo Cezama in kluba KU-KU, pod vodstvom Petra Andreja zaplul v nemirne glasbene vode. Pri tem se je festivalu takoj na začetku altruistično pridružila posadka; Jani Kovačič, Adi Smolar, Drago Mlinarec, Bojan Sedmak, Rok Jurič in seveda Ksenija Jus, ki so sodelovali bodisi kot žirija bodisi drugače. KANTFEST je takoj na začetku postregel s črnohumornim sloganom: NA KANT ALI V KANTO? in odgovorom: NA KANTFEST! s katerim je že vabil na novi festival.
Ta je namigoval na absurdno situacijo: imamo odlične kantavtorje, ki nimajo svojega festivala in se razdrobljeni izgubljajo v poplavi estradne muzike!
Od takrat KANTFEST International razpisuje mednarodni natečaj za neizdano avtorsko glasbo in tekst v zvrsti kantavtorstva in tako v festivalski obliki predstavlja nova in uveljavljena kantavtorska imena.
Tuja in domača.
Tako vsako leto nastane CD – kompilacija nastopajočih. Najzanimivejšim trem pa žirija uveljavljenih imen (Urška Čop Šmajgert, Katarina Juvančič, Jani Kovačič, Jure Potokar, Adi Smolar, Gregor Bauman) podeli Kante festivala (bronasto, srebrno, zlato), ki zmagovalcu prinese snemanje single plošče, ostalima pa plačana nastopa na stroške organizatorja. Doslej je vsako leto izšla CD kompilacija.
Omnibus KANTFEST je mobilna verzija festivala, ki gostuje po vsej Sloveniji in je že gostovala z organizatorji
iz Danske, Avstrije, Nemčije, Irske, Poljske, Romunije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine.