Celjski policisti in kriminalisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo včeraj zaključili z obsežno preiskavo kaznivih dejanj in kazensko ovadili dvanajst oseb starih od 27. do 47 let.

Foto: PU Celje

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo včeraj zaključili z obsežno preiskavo kaznivih dejanj Neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, v okviru katere bodo kazensko ovadili dvanajst oseb starih od 27. do 47 let.

Devet Slovencev, dva Srba in Hrvat

Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Celje, je sporočila, da je devet slovenskih državljanov, dva sta državljana Srbije in eden državljan Hrvaške. »Kazensko ovadbo bomo podali za dvanajst kaznivih dejanj,« je dodala Trbulinova. Ob zaključku preiskave, v kateri je sodelovalo 85 policistov in kriminalistov, med njimi tudi pripadniki celjske posebne policijske enote, so opravili sedem hišnih preiskav. »Sedmim osumljenim smo odvzeli prostost,« dodaja Trbulinova.

Spletna prodajalna s sedežem na območju Celja

Z omenjeno preiskavo so začeli decembra lani in ugotovili, da so glavni akterji kriminalne združbe preko spletne prodajalne s sedežem na območju Celja, prodajali opremo za gojenje prepovedane droge konoplje in dajali navodila za vzgojo rastlin. »Prodajali so sisteme za osvetljavo rastlin, sisteme za prezračevanje, zemljo, gnojila in druge preparate prednostno namenjene za  vzgojo rastlin v nadzorovanem okolju, ki omogoča več žetev pridelka letno in večjo vsebnost Tetrahidrokanabinola,« je razložila Trbulinova.

Posušeno konopljo so hranili na drugi lokaciji

Na sedežu podjetja za proizvodnjo in nadaljnjo prodajo konoplje so si opremili okoli 70 kvadratnih metrov velik prostor, v katerem so kontrolirano vzgajali dobrih 1000 sadik konoplje. »Posušeno konopljo pa so hranili na drugi lokaciji, kjer smo našli 50 paketov po pol kilograma posušenih
rastlinskih delcev konoplje,«
je dejala Trbulinova. Skupaj pa so včeraj v hišnih preiskavah v sedmih prostorih opremljenih za kontrolirano gojenje in pridelavo konoplje našli in zasegli okoli 1500 sadik konoplje v različnih fazah zorenja, okoli 28 kilogramov posušenih cvetov konoplje pripravljenih za nadaljnjo prodajo,  dobrih 60.000 evrov gotovine, več opreme za gojenje konoplje in več pripomočkov za preprodajo droge, kot so tehtnice, aparati za vakumsko pakiranje in podobno.