Ker letos obvestil o cepljenju še ni bilo, smo preverili kaj se dogaja in zakaj cepiva zamujajo. Tudi v mariborski regiji se je v zadnjih letih število cepljenih oseb povečalo.

Navadno se cepljenje proti gripi prične v pričetku oktobra. Ker letos obvestil o cepljenju še ni bilo, smo preverili kaj se dogaja in zakaj cepiva zamujajo.

Vodja epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Maribor in regijski koordinator za cepljenje Zoran Simonović, dr.med., spec. nam je dejal, da v ambulantah NIJZ nameravajo pričeti s cepljenjem v tednu po 1. novembru in pojasnil, zakaj bo cepljenje letos nekoliko kasneje: »Cepljenje proti gripi pričnemo letos nekoliko kasneje kot v predhodnih dveh letih zaradi dejstva, ker je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) letos precej kasneje kot običajno določila sestavo cepiva proti gripi in je zamujala (glede na pretekla leta) tudi proizvodnja cepiv.« Ker se po cepljenju proti gripi zaščita vzpostavi v dveh tednih in ker se sezona gripe v Sloveniji največkrat prične v drugi polovici decembra, za cepljenje v novembru tako nikakor ne bo prepozno.

»Zagotovljenih je dovolj odmerkov cepiva za vse, ki bi si s cepljenjem želeli zmanjšati tveganje za gripo in pojav zdravstvenih zapletov, ki so z njo povezani. Ni omejitev v številu odmerkov cepiva proti gripi v posamezni regiji.«

Tudi v mariborski regiji se je število cepljenih oseb povečalo

V lanski sezoni se je cepilo več kot 16.000 oseb, sezono pred tem pa manj kot 14.000 oseb. Kot je pojasnil Simonović, se starejši cepijo pogosteje kot otroci. Cepljenje starejšim osebam tudi posebej priporočajo, saj ima gripa pri njih velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Precepljenost v primerjavi z drugimi državami EU nizka

V preteklem letu se je v Zdravstvenemu domu Adolfa Drolca cepilo 1350 ljudi. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus, mag. zdr. nege. je dejal, da opažajo porast števila cepljenje, še vedno pa je precepljenost nizka v primerjavi s podatki ostalih držav v EU. Cepljenje se bo predvidoma začelo naslednji teden, po urniku delovanja Ambulante za cepljenje.

Odrasle se cepi  z enim odmerkom, otroke, ki so mlajši od devetih let in se cepijo prvič, pa je potrebno cepiti z dvema odmerkom v roku enega meseca. Cena za odrasle in otroke nad 3 leta je 14 evrov, za bolnike s kroničnimi obolenji in starejše nad 65 let pa 7 evrov. Zaščita po cepljenju se vzpostavi po približno dveh tednih. Navadno se sezona gripe prične konec novembra in traja do konca januarja, lahko pa se pojavijo tudi prej in trajajo še v februar. Največ obolelih beležijo konec decembra in meseca januarja.

Cepivo proti gripi za sezono 2019/20 vključuje 4 antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih SZO krožili v prihajajoči sezoni (antigeni podobni sevom: A/Brisbane/02/2018 (H1N1) (pandemski sev), A/Kansas/14/2017 (H3N2), B/Colorado/06/2017 (Victoria) in B/Phuket/3073/2013 (Yamagata)). SZO vsako leto prilagodi in po potrebi spremeni sestavo cepiva za prihajajočo sezono.

»Cepivo naročimo na podlagi podatkov o številu cepljenj iz preteklih let, lahko ga pa tudi dodatno naročimo,« nam je pojasnil Jus. Lokacija Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Ulica talcev 5, 5. nadstropje, Ambulanta za cepljenje. Delovni čas ambulante za cepljenje je vsako sredo med 15.00 in 20.00. Za obisk v ambulanti za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti. Sprejem pacientov: do 19.00 ure.

Naročanje:

  • na tel. štev.: 030 226 610 vsako sredo med 15.00 in 18.00 uro
  • e-pošta: [email protected]
  • po klasični pošti: Ambulanta za cepljenje, Ul. talcev 5, Mateja Vidovič, 2000 Maribor
  • osebno v času delovanja ambulante: vsako sredo med 15.00 in 19.00 uro.

V UKC Maribor se cepi četrtina zaposlenih

Prav tako bodo cepiva v UKC Maribor predvidoma prejeli do konca meseca, s cepljenjem bodo pričeli v začetku novembra. Cepili bodo enkrat tedensko. V UKC Maribor cepijo zaposlene, študente medicine in študente Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Lani se je, kot pojasni Lea knez, dr.med. iz Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb, cepila četrtina zaposlenih v UKC Maribor in dodala, da cepljenje za zaposlene v UKC Maribor, plača delodajalec.