Umrl je Karli Gradišnik, znan kot citrar, pevec in lokostrelec.

Karli Gradišnik je bil citrar in pevec. leta 1980 je s prijatelji ustanovil Ansambel Larix v katerem so bili Karli Gradišnik (citre, petje), Jaka Matijovc (klaviature, petje), Franjo Slapnik (bas, bariton, petje) in Jože Breznik (bobni, petje). Od leta 1985, ko se je skupina razšla, pa je nastopala pretežno sam, občasno pa tudi v duetu z bobnarjem, kitaristom in pevcem Danetom Strmčnikom.

Glasbenik, ki se je navduševal na športom

Glasbenik po duši, je bil sicer po poklicu kmetijski tehnik. Ukvarjal pa se je tudi s športom, natančneje z lokostrelstvom. Leta 1999 je postal evropski prvak v lokostrelstvu v kategoriji 3D. Pred časom je o svojih povezavah z glasbo povedal: “Glasbeniki ali pevci smo tako rekoč vsi člani naše družine. Posebno lepe spomine imam na oba stara očeta. Stari oče po očetovi strani je igral na citre, mamin oče pa je bil harmonikar. Iz naše rodovine izhaja tudi mariborska operna pevka Vida Aver. Stari oče me je učil igrati na citre, žal pa je prehitro umrl, tako da sem se moral izpopolnjevati kar sam. Sem bolj ali manj samouk.”

Karli Gradišnik je ustvaril nekaj več skladb. Njegove najbolj znane so: Sestavljena polka, Majda, V sebi čutim, da se ga bom spet napil itn. Nekatere njegove skladbe so posneli tudi drugi citrarji in Hmeljarski instrumentalni kvintet.

Svojcem in bližnjim izrekamo iskreno sožalje tudi v našem uredništvu.