Na NIJZ opozarjajo, da je treba otroka ves čas pozorno opazovati in nadzorovati, kadar je v bližini vode ali v njej.

Danes okoli 13. ure je policija iz ambulante v Labinu na Hrvaškem prejela poročilo o poskusu oživljanja otroka, starega 17 mesecev.

Na žalost oživljanje ni bilo uspešno in otrok je umrl. Kot Glas Istre neuradno poroča, se je otrok utopil v otroškem bazenu na območju Vineža.

Otroka, ki se igra v bližini vode, je treba ves čas nadzorovati

Najbolj ogroženi so otroci od prvega do tretjega leta starosti, ki se največkrat utopijo ali skoraj utopijo v bazenu in vodah v naravi, so zapisali. Utopijo se lahko tudi starejši otroci, pa čeprav morda že znajo plavati. Zato na NIJZ opozarjajo, da je treba otroka ves čas pozorno opazovati in nadzorovati, kadar je v bližini vode ali v njej, pa naj bo to bazen, ribnik, jezero ali napihljiv otroški bazenček. Majhnega otroka in slabega plavalca pa naj imajo odrasli vsak trenutek na dosegu rok.

V primeru utopitve pa lahko odrasli otroku pomaga le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Zato svetujejo, naj se udeležijo tečaja prve pomoči, da bodo znali pomagati otroku. Opozorili so še, naj odraslemu, ki pazi otroka, uporaba mobilnega telefona ali kaj drugega niti za trenutek ne preusmeri pozornosti od otroka, ki je ob vodi ali v njej. Svarijo pa tudi pred uživanjem alkohola pred plavanjem in vožnjo s čolnom, kadar nadzorujejo otroke, ki so v vodi ali ob njej.