Na štajersko-koroškem območju se spopadamo z vse bolj vsiljivim beračenjem. Včeraj so na območju Celja, Slovenskih Konjic in Prevalj tako ovadili kar pet beračev iz tujine.

Zaradi vsiljivega beračenja so na PU Celje včeraj v Slovenskih Konjicah oglobili 20-letnega državljana Slovaške. V Celju so včeraj zaradi več prekrškov oglobili 29-letno državljanko Romunije, ki se je pretvarjala, da je gluhonema in je na nedovoljen način zbirala prispevke.

V Prevaljah pa so zaradi nedovoljenega zbiranja prispevkov in beračenja oglobili kar tri romunske državljane.

Za prekršek velja le vsiljivo ali nasilno beračenje

Zakon o varstvu javnega reda in miru opredeljuje beračenje na javnem kraju kot prekršek zgolj, če je storjeno na vsiljiv ali žaljiv način. V 9. členu zakona je zapisano: Kdor na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine, se kaznuje z globo 41,73 evra,” pišejo na spletni strani policija.si.

Prosjačenje za miloščino na način, da nekdo stoji z iztegnjeno roko, kleči ipd., pa ni prekršek, saj ne gre za aktivno dejanje zoper drugo osebo in zaradi tega tudi policist nima zakonskih pooblastil za ukrepanje zoper te osebe. Beračenje pa postane prekršek, če kršitelj na vsiljiv ali žaljiv način nekoga nadleguje in zahteva, da mu izroči denar ali druge materialne dobrine.