V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor trenutno poteka preiskava.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor trenutno poteka preiskava: “Trenutno v UKC Maribor poteka hišna preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v zvezi s koronarnimi žilnimi opornicami.”

Preiskujejo več zaposlenih

Kot so še pojasnili v UKC Maribor preiskava poteka zoper štiri zaposlene osebe iz Oddelka za kardiologijo in angiologijo: “Več podatkov zaradi same preiskave ne moremo posredovati.”

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so danes zjutraj na podlagi sodnih odredb začeli izvajati preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje, v katerih iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. Predkazenski postopek poteka zoper deset fizičnih in dve pravni osebi.

Osumljena oseba je v imenu dveh gospodarskih družb, obeh s sedežem v Ljubljani, ki sta v obdobju od 2008 do 2016 dobavljali medicinski material trem bolnišnicam, več zdravnikom in enemu nabavniku kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala (žilne opornice), dala različna nedovoljena darila v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine.

Premoženjska korist znaša okoli 100.000 evrov

Po do sedaj zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili, okoli 100.000 evrov, vendar to še ni dokončni znesek. Trenutno potekajo preiskave na 16 naslovih. Nobena oseba ni bila pridržana.

Pri izvajanju današnjih aktivnosti sodeluje 41 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 16 kriminalistov sektorjev kriminalističnih policij policijskih uprav Maribor in Celje. Za obravnavna kazniva dejanja je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.