Policisti želijo z akcijo Umirjeno pridemo hitreje izboljšati pretočnost prometa v jutranji konici. Ob tem namenu poteka poostren nadzor na dveh najbolj obremenjenih relacijah v smeri proti Ljubljani.

policija.si

Z včerajšnjim dnem se je pričela akcija Umirjeno pridemo hitreje, katere namen je izboljšanje pretočnosti prometa v jutranji konici. V tem času bodo vse do 8. novembra policisti na več lokacijah preverjali upoštevanje varnostne razdalje, pravila vključevanja in izključevanja z avtoceste, pravila pravilnega prehitevanja oz. kršitve, kot je denimo prehitevanje po odstavnem pasu, uporabo smernikov, uporabo naprav in opreme, ki motijo voznika med vožnjo itd.

Poostren nadzor bo potekal vsak dan med 6.30 in 9.00, in sicer na dveh najbolj obremenjenih relacijah v smeri proti Ljubljani:

  • Lukovica–Krtina–Domžale–Sneberje; Grosuplje–Škofljica; Vrhnika–Brezovica in Vodice–Brdo;
  • Brnik–Vodice.

Pretočnost vse slabša

Sredi oktobra pa se je začela tudi akcija Vozi desno, prehitevaj levo. Ustvari reševalni pas!, ki je poziv voznikom k pravilni vožnji po avtocesti, saj bo promet s tem bolj tekoč in predvsem varnejši. Avtocesta velja za najvarnejšo cesto, ker je na njej glede na število vozil in prevoženo razdaljo manj nesreč kot na ostalih cestah.

Toda vse več voznikov uporablja levi prometni pas za vožnjo po avtocesti, pri tem pa pozablja, da je namenjen zgolj prehitevanju. Zaradi neupravičene uporabe levega prometnega pasu se hitrost vseh voznikov zniža, v času prometnih konic pa se promet zato večkrat celo ustavi. Pretočnost prometa tako postaja slabša, hitrost vseh vozil pa se zmanjša, kar vodi do zastojev in povečuje tveganje za nalet vozil.