Policija je v času epidemije covida-19 obravnavala 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zmanjšalo pa se je število prekrškov s področja zakona o varstvu javnega reda in miru.

Nekoliko se je znižalo tudi število izrečenih ukrepov prepovedi približevanja. “Zaščitili bomo vse žrtve kaznivih dejanj in dali pravo sporočilo tistemu, ki izvaja nasilje,” je na dopoldanski novinarski konferenci zagotovil Vinko Stojnšek iz oddelka za mladoletniško kriminaliteto uprave kriminalistične policije.

Najpogosteje žrtve fizičnega, psihičnega in ekonomskega nasilja ali celo kombinacije vseh naštetih oblik nasilja so ženske, storilci večine kaznivih dejanj pa so njihovi partnerji ali bivši partnerji.

Mladi vse bolj na elektronskih napravah

Opozoril je tudi na zlorabe na spletu. Življenje mladih se je v času epidemije namreč še bolj kot ponavadi preselilo na elektronske naprave tako zaradi zahtev po izobraževanju na daljavo kot potrebi po komunikaciji zaradi socialne izoliranosti.

“Mladi se morajo zavedati, da kot enkrat pritisnejo tipko pošlji, nimajo več nadzora nad poslano vsebino. Pa naj bo to fotografija golega telesa, dela golega telesa ali česa drugega,” je opozoril.