Nesrečni 59-letnik iz podjetja za dobavo električne energije kljub oživljanju ni preživel.

Podjetje za dobavo električne energije so v sredo, nekaj pred 14. uro obvestili, da v Spodnji Velki nimajo električne energije, zato so na teren poslali nadzornega monterja, ki je na kraju ugotovil, da  je v tamkajšnji transformatorski  postaji pregorela visokonapetostna varovalka. Obvestil  je tudi pristojna sodelavca, ki sta prišla zamenjati varovalko.

Splezal približno 6 metrov visoko na električni drog

Zaposlena sta pričela s postopkom zamenjave varovalke, 59-letni delavec pa je splezal približno 6 metrov visoko na električni drog. Čez čas naj bi se odpel z varnostnega pasu in zadel v enega od vodnikov, zaradi česar ga je streslo okoli 20.000 Voltov električne napetosti. Ob udaru je padel z  droga in obležal negiben.

Na pomoč priskočila tudi domačin in policist

Kot je sporočil Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, mu je na pomoč takoj priskočil sodelavec, pridružila pa sta se mu tudi domačin, saj je bil električni drog na njegovem posestvu, in policist Policijske postaje Gorišnica, ki stanuje v bližini. »Postopke oživljanja so izvajali do prihoda reševalcev, vendar je poškodovani moški vseeno umrl,« je zapisal Šadl.

Kriminalistična preiskava nesreče se nadaljuje

Ogled kraja nesreče pri delu je vodil dežurni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru. »Neposredno so ga izvajali še mariborski kriminalisti, navzoči sta bili tudi mariborska dežurna okrožna državna tožilka in pristojna delovna inšpektorica. Preiskovalni sodnik je odredil nekatera dodatna preiskovalna opravila, državna tožilka pa je kriminalistom podala potrebne usmeritve za nadaljnje delo,« je pojasnil Šadl in dodal, da se kriminalistična preiskava nesreče nadaljuje v cilju ugotavljanja elementov kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu po 201. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Elektro Maribor izreka sožalje svojcem

V Spodnji Velki je včeraj popoldan ob opravljanju del na elektroenergetskem omrežju prišlo do tragične delovne nesreče, v kateri je izgubil življenje naš sodelavec. V družbi smo pretreseni ob tragični izgubi prizadevnega sodelavca, ki je preminil ob požrtvovalnem opravljanju svojega dela, ki je izjemnega pomena za zanesljivo oskrbo naših uporabnikov z električno energijo.

V mislih smo pri svojcih tragično preminulega, ki jim v teh težkih trenutkih ob hudi in nenadomestljivi izgubi v družini izrekamo iskreno sožalje in vso sočutje. Z mislimi smo tudi pri njegovih najbližjih sodelavcih, s katerimi si je prizadeval za oskrbo prebivalstva in gospodarstva z električno energijo.

Tragedija pušča globoko rano. Preminulega sodelavca bomo ohranili v spominu kot dobrega in zavzetega delovnega kolega, ki je bil vso svojo delovno dobo zaposlen v naši družbi in si je po svojih najboljših močeh prizadeval za uresničevanje plemenitega poslanstva slovenske elektrodistribucije.

Poslanstvo naše družbe, in seveda vseh, ki smo zaposleni v Elektru Maribor, je prebivalstvu in gospodarstvu zagotavljati zanesljivo in kakovostno oskrbo z naprednimi elektroenergetskimi storitvami. Sodelavke in sodelavci Elektra Maribor to počnemo z veliko požrtvovalnostjo in zavzetostjo tudi v najbolj zahtevnih vremenskih in terenskih razmerah.

Le nekaj dni nas loči od dneva, ki so ga zaposleni v elektrodistribuciji v nekaterih državah izbrali za svoj dan, da bi poudarili pomen dejavnosti elektrodistribucije, nevarnosti, ki so s tem delom povezane, in veličino prizadevanj elektromonterjev za dobrobit skupnosti. Iskreno spoštovanje in zahvala upravičeno gre vsem, ki dan za dnem in v vsakršnih razmerah izpričujejo svojo profesionalno odgovornost in pripadnost širši družbeni skupnosti.

Elektro Maribor d.d.