Osumljenim, med katerimi je tudi Jože Kojc, grozi večletna zaporna kazen zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in kaznivega dejanja s področja drog.

Skoraj leto dni po tem, ko je okoli 100 do zob oboroženih policistov vdrlo v savna klub Marina na Ajševici pri Novi Gorici in iskalo dokaze v zvezi z izkoriščanjem in sumom zlorabe prostitucije, bo primer doživel sodni proces. Na zatožno klop bo sedlo 18 oseb.

Na Okrožnem sodišču v Kopru se namreč 19. decembra začenja sojenje, poroča Siol, v katerem osumljencem grozi večletna zaporna kazen zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in kaznivega dejanja s področja drog.

Obdolženci:

Prvoobtoženi Sergej Racman, nekdanji borznik, zdaj pa igralničar in lastnik ljubljanskega Koloseja ter tudi eden od soustanoviteljev in večjih lastnikov KD Group, ki je lani za četrt milijarde evrov prodala koprsko zavarovalnico Adriatic Slovenica,

Podjetnik Jože Kojc, ki se večinoma ukvarja z igralništvom, ob tem pa se je lotil več projektov po Sloveniji, med drugim je prenovil Šport Hotel na Pokljuki in odprl Wakepark v Dupleku,

Podjetnik Dejan Šurbek, ki se ukvarja z različnimi posli, v letu 2017 pa je skupaj z Racmanom in Kojcem kupoval delnice hranilnice Lon, že v priporu pa je kupil nekdanje Pekove proizvodne prostore v Tržiču,

Vesna Trnovec, direktorica družbe Cratos, ki je upravljala zdaj zaprti klub Marina.

Obtožnica pa je bil vložena še zoper 14 fizičnih oseb in eno podjetje, ki so bili tako ali drugače povezani s klubom.

Žrtve večinoma tuje državljanke

Klub Marina je vrata odprl avgusta 2014 kot prvi savnarski klub v Sloveniji, še piše Siol, gostom pa so obljubljali »visoko raven erotične ponudbe s plesom, striptizom in kinom za odrasle vred«.

Šurbek je očitke, da odpirajo javno hišo, tedaj zavračal in poudaril, da gre za sprostitveni prostor za obiskovalce obeh spolov. Kriminalisti, ki so s prikritimi preiskovalnimi ukrepi skoraj leto dni spremljali osumljence in dogajanje v klubu Marina, nekateri pa so pod krinko tudi izkoristili njegove storitve, so prepričani o nasprotnem. Šlo naj bi za izkoriščanje prostitucije, ki naj bi jo osumljenci poskušali prikazati kot zakonito gospodarsko dejavnost.

Žrtve, ki naj bi bile zaradi ekonomskega položaja prisiljene v prostitucijo, so bile tuje državljanke, večinoma iz Romunije, Ukrajine, Albanije in drugih držav nekdanje Jugoslavije. V več kot štirih letih je v novogoriških prostorih ponujalo spolne storitve več kot 400 deklet. Klub naj bi v tem obdobju obiskalo najmanj 148.935 moških, ki so za vstop plačali od 60 do 85 evrov, osumljenci pa naj bi pridobili 21 milijonov evrov premoženjske koristi. Slovensko policijo so na domnevno sporno dogajanje v klubu Marina opozorili v nočnem klubu Wellcum iz avstrijskega Beljaka, kjer so po odprtju kluba na Ajševici nenadoma izgubili tretjino prihodkov.

Na noč naj bi zaslužila tudi po več sto evrov

Obramba bo po informacijah Siola vztrajala pri stališču, da osumljenci niso izkoriščali deklet, ki so v klubu Marina ponujale spolne storitve. V glavnem naj bi služili z vstopninami v prostore kluba, kjer so imeli gostje na voljo savne, center dobrega počutja, hrano, pijačo … Tamkajšnja dekleta naj ne bi bila v podrejenem položaju, ampak naj bi v klub prihajala prostovoljno. Na noč naj bi zaslužila tudi po več sto evrov. »Ali pobiranje vstopnine za javno hišo pomeni izkoriščanje? Tožilstvo in sodišče sta se postavila na stališče, da je vsaka ekonomska korist, pridobljena z organizacijo prostitucije, izkoriščanje,« med drugim povzemajo Kojčevega odvetnika Francija Matoza. Po njegovem mnenju naj bi pri konkretnem kazenskem postopku šlo za moralne predsodke do prostitucije, zato bodo o tem  razpravljali.

Na začetek sojenja čakajo v priporu

Jože Kojc, Dejan Šurbek, Vesna Trnovec in še trije romunski državljani so že skoraj 11 mesecev od aretacij v novogoriškem priporu, kjer čakajo začetek sojenja. Racman pa je še vedno nedosegljiv za organe pregona, zato je sodišče za njim razpisalo mednarodno tiralico. Kje je trenutno Racman, ni znano, po neuradnih informacijah Siola pa naj bi se nahajal v Severni Ameriki.