Zaradi spoznanja o njegovi malomarnosti naj bi oče ves čas ponavljal besede: “Kaj sem storil? Kako sem jo lahko pustil?” 

V četrtek so hrvaški reševalci v Rovinju prejeli klic očeta 4-letne deklice, ki jo je dve uri pustil v vročem avtomobilu na temperaturi okrog 40 stopinj Celzija. Deklica se še vedno bori za življenje.  Reševalci so jo našli v izredno slabem zdravstvenem stanju, bila je dehidrirana, nezavestna in z visoko vročino, doživela je vročinski udar. Deklica se trenutno nahaja na intenzivni negi v riješki bolnišnici, kjer je priklopljena na aparate.

Odšel k frizerju, hčerko pa pustil v avtu

Po pisanju portala 24sata oče deklice zaradi spoznanja, kaj je storil, tudi sam potrebuje zdravniško pomoč. V četrtek, ko je prišlo do dogodka, bi moral paziti na deklico, nakar je prejel klic s frizerskega salona, kjer so ga prosili, naj zaradi gneče pride čez 15 minut. V salonu se je zamudil dve uri, deklico pa ves ta čas pustil v avtomobilu.

Kakor pišejo na portalu, naj bi oče ves čas ponavljal: “Kaj sem storil? Kako sem jo lahko pustil?” 

Otroka ne puščamo v vročem avtu niti za minuto

Na NIJZ vsako leto opozarjajo na nevarnost vročinske udara, ki preti zlasti majhnim otrokom. Le ti so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih. Prav tako se ne morejo znojiti kakor odrasli, ne morejo se odpasati in zapustiti avtomobila, zlasti če so v njem zaklenjeni.

Na NIJZ opozarjajo, da otroka ne smemo pustiti samih v avtomobilu niti za minuto, saj vročina v avtomobilu hitro naraste in ubija. Kakor pišejo na NIJZ, je potrebno vedeti slednje:

  • “Malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila;

  • ne pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča;

  • tudi pri temperaturah 21 °C in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje.”