Afera s podjetjem Agroruše je prerasla v obtožnico, a v tej ni vseh udeležencev afere. Lastnik podjetja Agroruše Veselin Djurović je bil žrtev brutalnega izsiljevanja. Za delni odpis kredita pri Novi KBM bi moral plačati 170.000 evrov.

Reporter poroča, da je minilo leto in pol odkar je Djurović podal v medije informacijo, da je žrtev izsiljevanja Matjaža Majcana iz banke Lon. Po tem je stekla obsežna kriminalistična preiskava po celi Sloveniji, zdaj pa je vse skupaj preraslo v obtožnico.

Poleg Majcana obtoženih še več ljudi

Večer poroča, da je za Majcanom je drugi glavni obtoženi mariborski notar Gorazd Šifrer. Imena ostalih obtoženih so za zdaj znana le tožilstvu in sodišču. Tožilka iz specializiranega državnega tožilstva Mojca Petan Žura je zoper te ljudi vložila obtožnico na mariborsko Okrožno sodišče. Tožilka jim očita vpletenost v koruptivna dejanja. Tožilstvo je za vse obtožene zahtevalo sodne preiskave za 9 ljudi, nato pa odstopilo od od sodnega pregona v primeru 3 ljudi. Glavna akterja v aferi sta tako še vedno Šifrer in Majcan. Slednji je bil zaradi korupcije 3 mesece v priporu.

170 tisoč evrov za odpis delnega kredita

Vse skupaj se je začelo, ko je Djurović razkril, da je žrtev brutalnega finančnega izsiljevanja s strani Matjaža Majcana. Ta mu je ponudil odpis 50 % kredita pri Novi KBM v vrednosti 1,7 milijona evrov v zameno za izplačilo 170 tisoč evrov.

Vse skupaj se je začelo, ko je Djurović razkril, da je žrtev brutalnega finančnega izsiljevanja s strani Matjaža Majcana. Ta mu je ponudil odpis 50 % kredita pri Novi KBM v vrednosti 1,7 milijona evrov v zameno za izplačilo 170 tisoč evrov.

Stvar bi morala biti overjena pri notarju Šifrerju, ki ga je Djurovića prav tako nagovarjal naj omenjeni znesek izplača Majcanu. Slednji je Djurovića prepričeval z dejstvom, da ima na banki svoje ljudi, ki bodo zadevo uredili in da je na podoben način pomagala že delnemu odpisu kredita družbe Komunaprojekt, ki je v lasti Ivana Bezjaka. Prav slednji je bil človek, ki je Djurovića pripeljal k Majcanu in ga prav tako nagovarjal k ilegalnemu poslu.

Bezjaka ni med obtoženimi

Kot poroča Večer je Bezjak septembra 2016 sprejel ponudbo Majcana in mu kot protiuslugo za odpis delnega kredita nakazal prav tako 170 tisoč evrov. Denar je nakazal na transakcijski račun notarja Šifrerja. Bezjak je bil kazensko ovaden zaradi korupcije pri odplačevanju kredita, a ga zdaj ni med obtoženimi. Tožilka ga naj ne bi obtožila, saj je šlo v njegovem primeru zgolj za Majcanovo zavajanje, medtem ko so posli v Novo KBM bili čisti.

Djurović posnel sestanek z Majcanom

Majcanov odvetnik Žiga Stamenković je za Večer povedal, da je zoper obtožnico že podal ugovor in da vztraja, da se iz dokaznega materiala izločijo zvočni posnetki sestanka. Djurović je namreč po poročanju Večera na zadnji sestanek z Majcanom šel ozvočen, saj se je čutil izsiljevanega. Posnetke je nato posredoval upravi Nove KBM in policiji. Stamenković meni, da so takšni dokazi irelevantni saj je bilo snemanje nezakonito in da je Djurović s tem želel zaščititi svoje premoženjske interese.

Obtožen ni niti nekdanji bančnik Nove KBM

Martina Kandriča, ki je bil v banki zadolžen za skrb nad podjetjem Agroruše prav tako ni med obtoženimi. Najprej so mu preiskovalci očitali, da je on bil tisti, ki je Majcanu izdajal informacije glede finančnega stanja Djurovićevega podjetja. Do teh dokazov so s pomočjo telefonskih prisluhov prišli kriminalisti, a tožilstvo tega ni dodalo v obtožnico.