Včeraj so na PU Maribor pripravili tiskovno konferenco, kjer naj bi razkrili več podrobnosti o poskusu umora sodnice Daniele Ružič. Kljub temu, da je znan motiv napada, ki izhaja iz zasebnega življenja, pa večina informacij ostaja zavitih v temo. Zdi se celo, kot da se v celotni zgodbi bolj ščiti napadalca, kot žrtev.

Mariborski kriminalisti so v ponedeljek na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper osumljenca, za katerega so utemeljeno sklepali, da je kriv napada na sodnico Danielo Ružič. Da gre za njenega partnerja je po neuradnih informacijah po medijih zaokrožilo že nekaj dni prej; v petek, 21. junija, je namreč v družinskem domovanju v Pekrah potekala hišna preiskava, po kateri so kriminalisti pridržali partnerja Ružičeve, a so ga do nedelje že izpustili, čeprav je ostal osumljenec.

Z nadaljnjo preiskavo je bila izključena možnost, da je šlo za napad povezan z opravljanjem njene službe – po hišni preiskavi, razgovorih s sorodniki in prijatelji ter po pregledu izpisov prometa mobilnega telefona, je bilo jasno, da gre za poskus umora iz zasebnih razlogov. Raziskovanje dogodka sicer še poteka, a policisti že imajo zbranih precej dokazov; kljub temu pa so dejali, da celotnega imena storilca ne morejo podati, saj so zavezani varovati osebne podatke.

Zavrnjen ukrep prepovedi približevanje

Po zbranih informacijah, so policisti osumljencu za 48 ur izdali ukrep prepovedi približevanja; po preteku tega časa mora ukrep potrditi sodišče, ki ga je zavrnilo, kar so potrdili tudi na PU Maribor, a odločitve sodišča ne želijo komentirati.

Policija je do sedaj izdala že tri predloge za potrditev ukrepa prepovedi približevanja, vendar so bili vsi zavrnjeni.

Na mariborske kriminaliste smo naslovili tudi vprašanje o varovanju sodnice, saj so včeraj dejali, da nima urejenega posebnega varovanja – Bojan Kitel iz PU Maribor zagotavlja, da je sodnica ustrezno zaščitena: “Obveščamo vas, da policija izvaja ukrepe potrebne za zagotavljanje varnosti žrtve.”

Kdo je osumljeni partner Ružičeve?

Osumljeni partner Ružičeve je Andrej Horvat, ki jo je v času preiskave celo obiskoval v bolnišnici. Po pisanju Požar reporta je Horvat povezan s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (SOVA), prav tako naj bi prijateljeval z medijsko izpostavljenih osebnim stražarjem preminulega Janeza Drnovška Tonetom Koščakom, znanim pod vzdevkom Mumija, ki je bil tudi zaposlen na Sovi. Horvata povezujejo tudi s spornimi Koščakovimi posli, domnevno povezanimi s tihotapljenem orožja in cigaret.

Požar piše tudi, da po navajanju njihovih virov Horvat velja za človeka, ki “naj bi v Mariboru imel takšno moč nad sodniki, da, tako lahko v kazenskih zadevah vse uredi, zato naj tudi ne bi bilo nič čudnega, da je prav po zaslugi sodišča in tožilstva še vedno na prostosti.” Zaskrbljujoče so še govorice, da naj bi še isti dan, ko je v javnost prišla informacija o brutalnem pretepu, kar dve mariborski sodnici poklicali na mariborsko policijsko postajo in prijavili, da se je nad Ružičevo že večkrat znesel partner. Na včerajšnji novinarski konferenci so kriminalisti potrdili, da napad na oškodovanko ni bil naročen, marveč jo je osumljeni poškodoval sam.

Motiv je bila napovedana ločitev

Preiskava je v teku, saj predmeta, s katerim je bila sodnica hudo telesno poškodovana, še niso našli. Prav tako po uradnih podatkih še naj ne bi bilo gradiva za zahtevo za pripor osumljenca; slednjega policija pred tem dogodkom še ni obravnavala. Motiv za dejanje je bila odločitev Ružičeve, da se od partnerja dokončno izseli in od njega zahteva finančna sredstva iz skupnega razmerja, kar je včeraj potrdil tudi vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl: “S tem, ko je oškodovanka nesporno nakazala, da se bo dokončno odselila in zahtevala določena finančna sredstva iz skupnega razmerja, je bil izkazan motiv za izvršitev tega dejanja s strani osumljenca.”