Gobarjenje je eden najbolj priljubljenih hobijev, a čeprav ne gre za ekstremen šport, gre lahko tudi tukaj marsikaj narobe.

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo.

Priporočljivo je zmerno uživanje gob, kot dodatek k različnim jedem je v navadi v večini kuhinj, vendar pa moramo skrbno pretehtati oziroma dobro poznati vrste gob, ki jih uživamo, kajti številne med njimi so strupene, so opozorili na NIJZ.

Takšni so znaki zastrupitve z gobami

V Sloveniji poznamo približno 3000 vrst gob, med njimi je okoli 200 strupenih. Strupi v gobah so kemične snovi, ki se izdelujejo in hranijo v telesu sadeža. Čeprav so prisotni v majhnih količinah, imajo potencialno škodljivi učinek na različne organe človeka.

V primeru težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov ter znakov in simptomov ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma zdravstvena obravnava, so pojasnili. Večina zastrupitev z gobami se začne s slabostjo, bruhanjem in drisko. Najnevarnejša je zastrupitev z zeleno mušnico. Več nasvetov o varnem uživanju gob lahko najdete tudi na spletni strani NIJZ.

Kako varno gobariti?

Na previdnost pri gobarjenju opozarjajo tudi policisti. Da bo gobarjenje prijetno in varno občanom svetujejo, da upoštevajo samozaščitne ukrepe. Če je možno, naj vozil ne parkirajo v gozdu ali na samotnih mestih. Vozila naj skrbno zaklepajo, zapirajo okna in v notranjosti ne puščajo ničesar. Že pred odhodom v gozd naj razmislijo ali zares dobro poznajo območje, kjer nameravajo gobariti, so v priporočilih zapisali na Policijski upravi Novo mesto.

V gozd naj se odpravijo dovolj zgodaj, da se bodo lahko vrnili še pred nočjo. S sabo naj vzamejo mobilni telefon in napolnijo baterijo, da bodo po potrebi lahko poklicali na pomoč. Ob hoji po gozdu naj bodo pozorni na smer hoje, posamezne točke ali značilnosti v gozdu, na podlagi katerih bi se lahko orientirali ob vračanju.

Izgubljeni in oropani gobarji

Ob tem so na PU Novo mesto navedli dva primera, ko sta se v sredo občana izgubila v gozdu pri nabiranju gob. Popoldne se je gobarka izgubila na območju Birčne vasi oziroma Padeža, vendar so jo svojci kmalu našli in posredovanje policistov ni bilo potrebno. V poznih večernih urah pa je potekala obširna iskalna akcija na območju kraja Pribinci, kjer so policisti iskali 84-letnega gobarja. V iskalni akciji so sodelovali črnomaljski policisti, vodniki službenih psov in gasilci. V iskanje pogrešanega je bil vključen tudi policijski helikopter.

Pogrešani je imel s sabo mobilni telefon, zato so policisti lahko določili nekoliko ožje območje iskanja. Od pogrešanega so lahko dobili podatek ali vidi luči policijskih vozil oziroma sliši sireno. Pomembna je bila tudi informacija o koordinatah, ko je območje preletel policijski helikopter. Nekaj po polnoči so prav na podlagi teh podatkov policisti in gasilci v gozdu našli pogrešanega moškega in ga živega in zdravega predali svojcem, so pojasnili na policiji.

Na gobarjenje pa se nanaša tudi kaznivo dejanje, ki so ga trebanjski policisti obravnavali v popoldanskih urah na območju Češnjic pri Trebelnem. Oškodovanec je parkiral avtomobil ob gozdni poti in odšel v gozd nabirat gobe. V času njegove odsotnosti je neznanec vlomil v avtomobil in iz predala armaturne plošče odtujil denar.

STA