Planinski dom na Okrešlju, priljubljeno točko pohodnikov, so zajeli plameni. Pogorišče je naslednje jutro odkrila mimoidoča planinka, za Planinsko društvo Celje Matica pa je to že druga izguba v zadnjih dveh letih.

Frischaufov dom na Okrešlju, vir: Facebook/Lidija Kociper

Plameni so le nekaj dni po uradnem zaprtju za to sezono uničili Frischaufov dom na Okrešlju v Logarski dolini. Po besedah predsednika Planinskega društva Celje Matica, Franca Povšeta, je dom v celoti pogorel predvidoma v sredo. Kot je za časnik Delo povedal Povše, so dom pred kratkim obnovili, zato predsednik fotografijam pogorišča, ki jih je zasledil na spletnem omrežju Facebook, skorajda ni mogel verjeti.

Vzrok bo znan kmalu

Še nedolgo tega, v ponedeljek, 3. novembra, je Frischaufov dom na Okrešlju za to sezono uradno zaprl vrata, sedaj pa jih bo moral zaradi neljubih dogodkov pustiti zaprta še precej dlje. Vzrok požara še sicer ni znan, saj celjske policiste čakata še ogled kraja požara ter zbiranje vseh potrebnih informacij.

Pogoreli Frischaufov dom, vir: Facebook/Slovenske planine

Spomini na pogorišču

Frischaufov dom, ki nosi ime po dr. Johannesu Frischaufu, ima dolgo zgodovino. Dom, ki je stal na spodnjem robu Okrešlja, je bil prvič postavljen že leta 1876, a ga je nekaj let kasneje odnesel plaz. Ponovno so ga zgradili leta 1908, leta 1991 pa so odprli nov, veliko večji in na novo obnovljeni dom. Koča na Okrešlju skriva mnoge spomine, saj so se v Frischaufovem domu izvajale šole v naravi, kresovanja, kostanjevi pikniki, silvestrovanja, razni tečaji in praznovanja, na Marijino vnebovzetje pa se je tam obhajala tudi maša.