Na dogodke so se odzvali tudi v stranki LMŠ.

“Neznani storilec je preko noči, v Mariboru, na parkiranem osebnem avtomobilu znamke Ford B-MAX, prebodel vse štiri pnevmatike, na pokrov motorja pa privezal lutko, ki ima na obrazu sliko mariborske poslanke v Državnem zboru Republike Slovenije,” je naše poročanje potrdil Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor.

Materialna škode za nekaj stotakov

Ker Lidija Divjak Mirnik, ki je na sliki, kandidira tudi za županjo Mestne občine Maribor, policisti zraven kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari, preverjajo tudi utemeljenost suma, da je bilo storjeno tudi kaznivo dejanja grožnje. S kriminalistično preiskavo nadaljujejo, materialna škoda pa znaša okoli 500 evrov.

Dogodek je ne bo ustavil

Poslanka je v izjavi novinarjem povedala, da se v tem času pojavlja veliko različnih “filmčkov” o njej in “zelo grdih zapisov”. “Gradivo jemljejo s sej mariborskega mestnega sveta izpred več let, moje izjave pa zmontirajo v kratke filmčke, verjetno z namenom, da se mi škoduje pri županski kandidaturi,” je dejala. Ne ve, kdo so storilci. “A očitno je, da marsikomu ne diši to, kar kažejo ankete v Mariboru,” je poudarila.

Kot je povedala, je zdaj “podoživela” vse tisto, kar se je v Mariboru dogajalo pred leti v času protestov, ko so nasprotniki nekdanjega župana Franca Kanglerja obiskovali mestne svetnike, med njimi tudi njo kot svetnico Liste za pravičnost in razvoj.

“Vsekakor me ta dogodek ne bo ustavil, da bi delala to, kar sem do zdaj – pošteno delo, red, spoštovanje in razvoj. To je edino, kar v Mariboru potrebujemo,” je poudarila in zagotovila, da si bo za to tudi prizadevala.

Odzvali so se tudi v stranki mariborske poslanke: “Zavrženo dejanje, ki so ga neznanci povzročili naši poslanki Lidiji Divjak Mirnik obsojamo in imamo do njega ničelno toleranco. V poslanski skupini LMŠ smo prepričani, da tovrstne strahopetne provokacije ne ponujajo pravih argumentov v prizadevanju za dobrobit slovenskega naroda. Dokler prevladujejo argumenti moči, sovražnega govora, nasilja in uničevanja, izgublja izključno in samo Maribor. V prihodnost lahko zremo le na osnovi dialoga, zato Maribor kot eden izmed centrov Slovenije potrebuje spoštovanje in napredno misleče ljudi. Trdno smo prepričani, da poslankino iskreno delo zasenčuje sporočilo tovrstnih dejanj in ob tem, ji bomo poslanke in poslanci LMŠ venomer stali ob strani. Pričakujemo ustrezne ukrepe pristojnih organov.”

Zgroženi tudi ostali

Najnovejši kandidat v županskih volitvah Saša Arsenovič je dejanje komentiral: “Obsojam srhljivo nasilno grožnjo, ki ji je bila danes izpostavljena poslanka Lidija Divjak Mirnik. To ni Maribor, ki ga živimo in želimo živeti. Izražam polno solidarnost z njo in bom naredil vse, kar je v moji moči, da se v našem mestu to ne bo več dogajalo.”

“Pozivam vse Mariborčane in Mariborčanke, da z aktivno, demokratično debato in pošteno volilno tekmo pokažemo, katere so naše vrednote. Če se sovražnemu govoru in grožnjam z nasiljem ne zoperstavimo skupaj, se jutri lahko zgodi pred našimi vrati,” je še zaključil Arsenovič.

Vandalizem ima lahko hude posledice

Dejanje je ostro obsodil tudi tekmec Lidije Dijak Mirnik v županski tekmi Igor Jurišič: “V Stranki mladih – Zeleni Evrope smo zgroženi nad dejanjem, ki se je zgodilo poslanki Lidiji Divjak Mirnik. Gre za vandalizem, ki ima lahko resne posledice. Heinrich Heine je v svoji pesnitvi Almansor leta 1821 zapisal: »Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen.« oz. »Tam, kjer sežigajo knjige, na koncu sežigajo tudi ljudi.”

V Stranki mladih – Zeleni Evrope še poudarjajo, da želijo, da bi storilca in s tem ozadje, odkrili, saj si po njihovem Maribor ne zasluži takšnega nivoja kampanje na volitvah županov in mestnih svetnikov v letu 2018. Hkrati pa se poraja preveč ugibanj, ki nikakor niso dobra za kandidatke in kandidate, predvsem pa ne za Maribor: Želimo si, da bi Mariborčanke in Mariborčani odločali na podlagi programov in projektov županskih kandidatov ter list, ki se potegujemo za mesta mestnih svetnikov. Vsaka drugačna oblika kampanje je za nas odvračanje pozornosti od realnih problemov mesta, ki jih ni malo in s katerimi se bo moral nov župan soočiti.”

Aktualni župan Andrej Fištravec je na družbenem omrežju zapisal: “Najostreje obsojam današnje dejanje, uperjeno zoper poslanko Lidijo Divjak Mirnik, ki nima ne opravičila in ne potrebe. Volitve so pred nami in meščani bodo lahko izbirali, komu zaupati vodenje Maribora. Organi pregona morajo opraviti svoje delo in primer mora biti raziskan.”