Gasilce so poklicala stanovalci, ki so zaznali dim v pritličju in kletnih prostorih. Stanovalci in zaposleni so se samoiniciativno odločili, da zapustijo objekt.

Danes, ob 11.17 uri, so mesto preplavile gasilske sirene. Bralec Matej nam je posredoval fotografijo, na kateri je razvidno, da se je na Grajskem trgu zbralo več gasilskih vozil. Neuradno naj bi šlo za prijavo požara, iz stanovanja naj bi se močno kadilo.

Vzroka, ki bi povzročil dim, niso ugotovili

Poklicni gasilec Drago Žibek, sicer vodja intervencije pri Gasilski brigadi Maribor, je povedal, da so jih poklicali stanovalci, ki so jim sporočili, da zaznavajo dim v pritličju in kletnih prostorih. »Po alarmiranju smo v skladu s protokolom izvozili skupaj z gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Maribor mesto in ob prihodu omejili območje ter ga ustrezno zavarovali. Dve skupini sta opravili pregled notranjosti objekta, ena s pomočjo avtomehanične lestve skozi okna,« je pojasnil Žibek in dodal, da kljub pregledu niso našli vzroka, ki bi bil povzročitelj dima. »Z vonjavami smo tega v prostorih sicer zaznali, vendar detekcija ni prikazala nikakršnega produkta, ki bi bil indic za neki dogodek oziroma požar ali nekontrolirano gorenje,« je še poudaril Žibek.

Dim iz sosednjega objekta ali kakšne prezračevalne naprave?

Gasilci po intervenciji predvidevajo, da bi bil lahko vzrok za nastalo situacijo neki zunanji vir oziroma morda dim iz strešne konstrukcije sosednjega objekta ali kakšne prezračevalne naprave in podobnega. »Ob našem pregledu nismo ugotovili ničesar nevarnega, zato smo po našem pregledu stanovalcem in lastnikom pisarn predali objekt v uporabo,« je dejal Žibek. V intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev iz GB Maribor s štirimi vozili in 8 prostovoljnih gasilcev z dvema voziloma.

Evakuacije gasilci niso izvedli, vseeno pa so se nekateri stanovalci in zaposleni samoiniciativno odločili, da zapustijo objekt.