Po eksploziji v Mariboru številni poiskali zavetje pri sorodnikih.

FOTO: Gasilska brigada Maribor

V današnji eksploziji v enem od stanovanj bloka v Mariboru je bilo po zadnjih podatkih gasilcev poškodovanih pet ljudi, od tega eden huje. Skupaj s policisti še vedno pregledujejo posamezna stanovanja, da ugotovijo, če se stanovalci lahko vrnejo vanje. Večina jih je sicer iz previdnosti že poiskala začasno zavetje pri sorodnikih.

Posredovali so gasilci GB Maribor ter PGD Maribor-Pobrežje, Zrkovci in Brezje ki so pogasili požar v enem od stanovanj ter iz objekta začasno umaknili 30 stanovalcev in devet hišnih živali. Več stanovalcev se je poškodovalo, eden od teh huje. Reševalci NMP Maribor so jih prepeljali v UKC Maribor. Uničenih in neprimernih za bivanje je šest stanovanj, 18 stanovanj pa je poškodovanih.

Stanje hudo poškodovane osebe ni znano

Takoj po eksploziji, ki je odjeknila malo pred 15.30 in razdejala celotno tretjo etažo sicer petnadstropnega stanovanjskega bloka na Ulici bratov Greifov, se je moralo iz njega umakniti vseh okoli 30 ljudi v njem. Nekateri v poznih večernih urah še niso vedeli, če bodo lahko noč preživeli v svojih posteljah. “Gremo od stanovanja do stanovanja in preverjamo, če so varna,” je zvečer za STA povedal predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel.

Hudo poškodovano osebo so reševalci takoj po prihodu na kraj dogodka odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so mu nudili zdravniško oskrbo. V kakšnem stanju je trenutno, ni znano.

Glede ostalih poškodovanih imajo gasilci in policisti različne informacije. “Zdravniško pomoč so iskale še tri osebe, ki so bile lažje telesno poškodovane. Mogoče se bo število poškodovanih tekom noči še spremenilo, če bo še kdo poiskal pomoč, morda zaradi šoka ali česa podobnega,” je dejal Kitel.

Začasna bivališča preko Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor

Vzrok za eksplozijo uradno ni znan, po prvih ocenah gasilcev je eksplodiral zemeljski plin pri štedilniku v enem od stanovanj. Policija tega še ni mogla potrditi. “Prve ugotovitve kažejo, da gre za eksplozijo v stanovanju, katere posledice so vidne tudi približno 50 do 100 metrov okoli tega stanovanjskega bloka. Zaradi takšnega obsega bo ogled trajal pozno v noč in tudi jutri. Potrebno je namreč preiskati zelo široko območje, preden bomo prišli do centra in ugotovili vzrok tega dogodka,” je povedal predstavnik policije.

V sodelovanju s civilno zaščito bodo po njegovih besedah poskrbeli, da bodo vsi evakuirani dobili varno zavetje. “Nekaj jih bo, kot kaže, lahko ostalo v bloku, ker vsa stanovanja niso poškodovana,” je povedal.

Večina se jih je sicer že zatekla k sorodnikom. “V kolikor to ni mogoče, jim bodo zagotovili začasna bivanja preko Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor,” za STA pojasnijo na mariborski občini. V omenjenem bloku sicer živi okoli 50 ljudi. Policisti bodo čez noč varovali območje, ne le zaradi interesa preiskave vzroka temveč tudi zato, ker so nekatera stanovanja ob eksploziji ostala brez vrat.

Poškodovana številna stanovanja

Gmotna škoda je že na prvi pogled velika. Stanovanje, v katerem je eksplodiralo, je popolnoma uničeno, poškodovana so tudi številna druga stanovanja. Razbitine oken, ograj in drugega stavbnega pohištva so ležale povsod okoli bloka, tudi na parkiranih avtomobilih v bližini. Eksplozija je bila tako močna, da jo je bilo slišati tudi v drugih delih mesta.

V stanovanju, kjer je eksplodiralo, naj bi po neuradnih informacijah živel starejši gospod. Po naših neuradnih informacijah naj bi moški, ki je hudo poškodovan skušal storiti samomor.