5°C

FOTO: Blok ni varen za bivanje, številni po eksploziji poiskali zavetje pri sorodnikih

07.11.2018 ob 21:37
Po eksploziji v Mariboru številni poiskali zavetje pri sorodnikih.

FOTO: Gasilska brigada Maribor

V današnji eksploziji v enem od stanovanj bloka v Mariboru je bilo po zadnjih podatkih gasilcev poškodovanih pet ljudi, od tega eden huje. Skupaj s policisti še vedno pregledujejo posamezna stanovanja, da ugotovijo, če se stanovalci lahko vrnejo vanje. Večina jih je sicer iz previdnosti že poiskala začasno zavetje pri sorodnikih.

Posredovali so gasilci GB Maribor ter PGD Maribor-Pobrežje, Zrkovci in Brezje ki so pogasili požar v enem od stanovanj ter iz objekta začasno umaknili 30 stanovalcev in devet hišnih živali. Več stanovalcev se je poškodovalo, eden od teh huje. Reševalci NMP Maribor so jih prepeljali v UKC Maribor. Uničenih in neprimernih za bivanje je šest stanovanj, 18 stanovanj pa je poškodovanih.

Stanje hudo poškodovane osebe ni znano

Takoj po eksploziji, ki je odjeknila malo pred 15.30 in razdejala celotno tretjo etažo sicer petnadstropnega stanovanjskega bloka na Ulici bratov Greifov, se je moralo iz njega umakniti vseh okoli 30 ljudi v njem. Nekateri v poznih večernih urah še niso vedeli, če bodo lahko noč preživeli v svojih posteljah. “Gremo od stanovanja do stanovanja in preverjamo, če so varna,” je zvečer za STA povedal predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel.

Hudo poškodovano osebo so reševalci takoj po prihodu na kraj dogodka odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so mu nudili zdravniško oskrbo. V kakšnem stanju je trenutno, ni znano.

Glede ostalih poškodovanih imajo gasilci in policisti različne informacije. “Zdravniško pomoč so iskale še tri osebe, ki so bile lažje telesno poškodovane. Mogoče se bo število poškodovanih tekom noči še spremenilo, če bo še kdo poiskal pomoč, morda zaradi šoka ali česa podobnega,” je dejal Kitel.

Začasna bivališča preko Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor

Vzrok za eksplozijo uradno ni znan, po prvih ocenah gasilcev je eksplodiral zemeljski plin pri štedilniku v enem od stanovanj. Policija tega še ni mogla potrditi. “Prve ugotovitve kažejo, da gre za eksplozijo v stanovanju, katere posledice so vidne tudi približno 50 do 100 metrov okoli tega stanovanjskega bloka. Zaradi takšnega obsega bo ogled trajal pozno v noč in tudi jutri. Potrebno je namreč preiskati zelo široko območje, preden bomo prišli do centra in ugotovili vzrok tega dogodka,” je povedal predstavnik policije.

V sodelovanju s civilno zaščito bodo po njegovih besedah poskrbeli, da bodo vsi evakuirani dobili varno zavetje. “Nekaj jih bo, kot kaže, lahko ostalo v bloku, ker vsa stanovanja niso poškodovana,” je povedal.

Večina se jih je sicer že zatekla k sorodnikom. “V kolikor to ni mogoče, jim bodo zagotovili začasna bivanja preko Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor,” za STA pojasnijo na mariborski občini. V omenjenem bloku sicer živi okoli 50 ljudi. Policisti bodo čez noč varovali območje, ne le zaradi interesa preiskave vzroka temveč tudi zato, ker so nekatera stanovanja ob eksploziji ostala brez vrat.

Poškodovana številna stanovanja

Gmotna škoda je že na prvi pogled velika. Stanovanje, v katerem je eksplodiralo, je popolnoma uničeno, poškodovana so tudi številna druga stanovanja. Razbitine oken, ograj in drugega stavbnega pohištva so ležale povsod okoli bloka, tudi na parkiranih avtomobilih v bližini. Eksplozija je bila tako močna, da jo je bilo slišati tudi v drugih delih mesta.

V stanovanju, kjer je eksplodiralo, naj bi po neuradnih informacijah živel starejši gospod. Po naših neuradnih informacijah naj bi moški, ki je hudo poškodovan skušal storiti samomor.

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

ANKETA: Kdo ima vašo podporo v boju za županski stolček v Mariboru?

Do letošnjih lokalnih volitev je le še nekaj dni, glasujte za svojega favorita v boju za županski...

V centru Maribora brez razloga napadel mlajšo žensko, jo ozmerjal in udaril

Zgodilo se je na poti proti železniški postaji.

FOTO: Znan mariborski frizerski salon razširil prostore in obogatil ponudbo

Razširjena ponudba znanega frizerskega salona v Mariboru. Visoki otvoritveni popustil.

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Zadnje novice

Gradnja nove strehe na mariborski tržnici se znova oddaljuje

V začetku leta so napovedali, da bi se gradnja lahko začela že letos, če bodo postopki tekli bre...

Na predčasnih volitvah v Mariboru glasovalo čez 2500 ljudi

Na prejšnjih lokalnih volitvah je možnost predčasnega glasovanja izkoristilo 1557 ljudi.

Moški, ki naj bi sprožil eksplozijo na Pobrežju, še vedno v kritičnem stanju

V eksploziji, ki je razdejala celotno tretjo etažo sicer petnadstropnega bloka v Ulici bratov Greif...