Kriminalisti so opravili 15 hišnih preiskav na lokacijah po celotni Sloveniji, kjer so iskali dokaze v povezavi s kaznivimi dejanji spolnih zlorab otrok.

Slika je simbolična

Kriminalisti so opravili 15 hišnih preiskav na lokacijah po celotni Sloveniji, kjer so iskali dokaze v povezavi s kaznivimi dejanji spolnih zlorab otrok. Preiskovancem so zasegli okoli 1000 kosov različnih elektronskih naprav in nosilcev podatkov. Osumljencev današnje preiskave je 17, stari pa so med 26 in 60 let in iz različnih demografskih skupin (različna izobrazba, tudi upokojenci, živijo doma ali pri starših …).

V Mariboru ena hišna preiskava

Policija je prejela obvestilo o nenavadnem vedenju uporabnikov na enem izmed slovenskih portalov, na območju PU Maribor pa je bila danes opravljena ena hišna preiskava, povedo na GPU.

Na novinarski konferenci so povedali še, da storilci pridejo z otroki v stik na klepetalnicah, kjer se pretvarjajo, da so njihovi vrstniki. V preiskavah so odkrili že 25 otrok, ki so bili žrtve zlorab na internetu. “Otroci, misleč, da gre za njihove vrstnike, neznancem zaupajo najbolj intimne stvari iz svojega življenja. To osumljenci izkoristijo in v nadaljevanju od otrok zahtevajo, da se slečejo,” pove Anton Toni Klančnik, vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto GPU. Nekateri osumljenci so se z otroki tudi srečali in izvajali spolna dejanja, teh primerov je bilo najmanj štiri.

Otroke želijo zavarovati

“Ko najdemo posnetke z zlorabljenimi otroki, želimo ugotoviti, kdo so ti otroci in jih zavarovati,” so pojasnili na novinarski konferenci Generalne policijska uprave. Preiskujejo 17 osumljencev, vključno s preteklimi preiskavami, ki so potekale od leta 2015 pa več kot 30.

Žrtve so večinoma deklice, so pa lahko žrtve tudi dečki. Pomoč žrtvam nudi center za socialno delo. Cilj današnje preiskave je tudi, da najdejo vse zlorabljene otroke, saj jih kar nekaj še niso prepoznali. Pričakujejo, da bodo lahko to storili, ko bo končana forenzična preiskava zaseženih elektronskih naprav, a zaradi velikega števila zaseženega materiala, se bo verjetno preiskava še precej zavlekla.