Stroški nabave so znašali od 500 do 700 evrov na glavo oziroma bistveno ceneje kot na ljubljanskem inštitutu za anatomijo.

Človeške glave iz ameriškega podjetja MedCure, ki ga preiskuje tudi FBI, so za raziskovalne namene naročali tudi v UKC Maribor, so za TV Slovenija potrdili v mariborskem kliničnem centru. Potrebovali so jih za kirurške delavnice za učenje najnovejših kirurških tehnik. Prvih deset glav umrlih Američanov, ki so jih svojci podarili v raziskovalne namene, so v UKC Maribor prvič naročili leta 2012. Nato še v naslednjih dveh letih, skupaj pa 39, poroča TV Slovenija.

Kot je za TV Slovenija zatrdil predstojnik oddelka za otorinolaringologijo UKC Maribor Boštjan Lanišnik so človeške glave iz ZDA naročali zato, ker slovenska inštituta za anatomijo nista mogla zagotoviti ustreznih preparatov testiranih na hiv in hepatitis ter zadostnih količin.

Glave lažje dobiti iz ZDA kot iz Ljubljane

V Mariboru so za TV Slovenija še pojasnili, da je bilo ceneje človeške glave uvoziti iz ZDA. Stroški prevoza in priprave so znašali od 500 do 700 evrov na glavo oziroma bistveno ceneje kot na ljubljanskem inštitutu za anatomijo. Človeške dele bi namreč lahko v raziskovalne namene dobili tudi v Ljubljani (tam jih v te namene odstopijo svojci umrlih), a bi morali biti uporabljeni v Ljubljani, kot je bilo zagotovljeno svojcem. Lažje jih je torej bilo dobiti iz ZDA, zeleno luč za uvoz pa je dala tudi komisija za medicinsko etiko.

Človeške glave so nato kremirali, njihov pepel pa raztresili na mariborskem pokopališču Dobrava.